Сняг се очаква за 8 декември и за Коледа

В неделя и понеделник ще вали дъжд

Общество
21:46 - 30 Ноември 2023
7481
Сняг се очаква за 8 декември и за Коледа

По-голяма снежна покривка в планините за 8 декември и нови валежи от дъжд и сняг навръх Коледа и в дните след това. Тази прогноза за времето през последния месец на годината е на собственика на метеорологичната фирма TV-MET Петър Янков.

Първата десетдневка на декември ще бъде динамична, с дъжд и сняг. Валежите за месеца обаче ще бъдат около установените климатични норми - до 30-50 литра на квадратен метър средно, а на места главно в Рила и в Родопите до 50-80 литра. Повече дъжд се очаква в западните райони и в крайните южни части от страната.

Сухите периоди са между 1 и 4.ХII, както и между 22 и 30.ХII.

На 1 и 2 декември ще бъде ветровито с променлива облачност, по-значителна над Северна България. Но ще се затопли и дневните температури ще достигат 15 - 20 градуса, казва Янков.

Затопляне през уикенда прогнозира и колегата му проф. Георги Рачев. Той обяви по Би Ти Ви, че в петък и събота температурите в София ще достигнат 12°, а по Югоизточното Черноморие 18-20° и дори кани в Ахтопол в събота по бански и джапанки.

В неделя и понеделник обаче ще вали дъжд, по-интензивен в южните и в източните райони. По планините ще падне мокър сняг, в североизточните райони ще се редуват дъжд и сняг.

Със захлаждане между 6 и 8 декември ще дойде нов сняг, като в населените места се очаква да натрупа от 10 до 20 см. А в планините снежната покривка, която сега е между 15 и 35 см, ще се увеличава и около студентския празник и в края на първата десетдневка вече ще бъде от 50 до 80 см.

През втората десетдневка времето ще е по-спокойно, но в равнинната част на страната видимостта ще бъде намалена от мъгла и ниска облачност. Затова и в тези райони ще бъде по-студено, а повече слънчеви часове и по-високи температури ще има над планинските части.