Социолог: Трудно ще се формира кабинет, нужни са 3-4 партии, за да има стабилно мнозинство

Новото ръководство на БСП е по-склонно да участва в коалиционно управление, смята Евелина Славкова

Политика
17:32 - 28 Септември 2024
991
Социолог: Трудно ще се формира кабинет, нужни са 3-4 партии, за да има стабилно мнозинство

Седем политически партии ще имат шанса да преминат бариерата за влизане в следващото Народно събрание. 2 са много близо до 4-те процента. Данните са от проучване на „Тренд“. Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 септември 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+. Темата коментира социологът от „Тренд“ Евелина Славкова в "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

Тя посочи, че всичко зависи от това колко хора ще отидат до урните. По нейни думи ще бъде трудно да се състави следващо правителство, защото „мостовете са изгорени“, а и „чисто аритметично ще са нужни 3 или 4 партии, за да има мнозинство над 121 народни представители“.

Славкова смята, че с новото ръководство на БСП, партията би била по-диалогична и склонна да участва в коалиционно управление. По нейни думи от ИТН също биха участвали в „прилична конфигурация“.

„Партията на Ахмед Доган има по-сериозна подкрепа, но трябва да се има предвид, че и „Алианс за права и свободи“ и „Движение за права и свободи – Ново начало“ със сигурност ще мобилизират избирателите“, каза социологът.

"ГЕРБ-СДС могат да бъдат център, около който да се сформира кабинет. Много по-трудно е да си представим, че ПП-ДБ могат да бъдат такъв център, защото през юни те загубиха близо половината от избирателите си. Ако след изборите те бъдат на трета позиция, може мандатът да не стигне до тях", посочи Славкова.

Данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на нагласите на българите на старта на предизборната кампания. Изследването е реализирано в периода между 17 и 24 септември 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.