София харчи по 42 000 лв. на ден за папата

Общество
18:10 - 09 Април 2019
4022
София харчи по 42 000 лв. на ден за папата

София ще похарчи общо 84 000 лева само за изграждането на сцени в София за събитията, съпътстващи визитата на Негово Светейшество папа Франциск на 5 и 6 май 2019-а. Новината лъсна от сайта за обществени поръчки, където Министерският съвет вече е пуснал обява, че търси фирма, която да се заеме със строежа на сцените, видя репортер на Lupa.bg.

Според информацията се отпускат 70 000 лева без ДДС за „проектиране, изграждане, монтаж и демонтаж на сцени за събития в София в периода 02.-05.05.2019 г. във връзка с посещението на Негово Светейшество папата на Римокатолическата църква на 05 и 06 май 2019 г.“ Отделно ще се похарчат десетки хиляди левове за охраната и настаняването на папската легация. 

Срокът за получаване на офертите е 15 април. Парите идват от държавния бюджет, няма европейско финансиране. Получените ценови предложения ще бъдат отворени на 16 април 2019 г. в 14 ч. в сградата на Министерския съвет на бул. „Княз Ал. Дондуков“ № 1.

Lupa.bg вече съобщи, че снайперисти ще бъдат разположени по цялото трасе, през което ще премине папа Франциск по време на посещението си в България от 5 до 7 май. Главата на Римокатолическата църква е една от най-строго охраняваните личности в света и обикновено визитите му в чужбина са съпътствани от драконовски мерки за сигурност.

Макар че е духовен водач на милиарди католици по света, папата е и държавен глава на най-малката държава на Земята – Ватикана. Затова той е посрещан едновременно и като светски, и като религиозен водач.

Папа Франциск е известен със своята скромност и непринуденост и с желанието си да общува пряко с хората, като отива свободно при поклонниците, независимо дали проповядва на площад „Свети Петър” в Рим или в чужбина. Въпреки желанието му да контактува с хората свободно и да ги благославя, Светият отец има желязна охрана. Невидими гардове го следват плътно по петите и осигуряват целия периметър, през който той преминава.