Синодът реши: Никакво богослужение с папа Франциск

Българската църква отказа преводач за визитата на папата и спря хора на "Александър Невски"

Новини
15:29 - 03 Април 2019
2072
Синодът реши: Никакво богослужение с папа Франциск

Светият Синод отказа предложението да има общо богослужение с идващия на 5 май папа Франциск. "Поканата за гостуването на папа Франциск в България идва от държавните власти, за това е редно основните мероприятия, свързани с посещението, да бъдат съгласувани с държавните институции", пишат от Синода. 

Решението на синодалните представители е да не приеме голяма част от предложената проектопрограма. Патриарх Неофит и главата на римокатолическата църква ще се срещнат в Синодалната палата на 5 май и ще се съберат в храма "Св. Александър Невски", но няма да отслужват литургия заедно. 

"Поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това. В тази връзка участието на патриаршеския хор също се явява невъзможно. По всички останали точки от представената ни проекто-програма участието на представители на БПЦ–БП е невъзможно.

Относно предложението дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папа Франциск у нас, Св. Синод не дава благословение за това, освен за посещенията в сградата на Св. Синод и Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, пишат още от Синода, който забрани и на клирици на Православието да участват във всички останали събития от програмата на папата у нас.