София като Париж: Наемът на двустаен скочи на 1000 лева

Най-скъпо е да се настаниш в центъра, южните "Иван Вазов" и "Стрелбище" и "Изток"

Новини
17:41 - 11 Март 2023
6953
София като Париж: Наемът на двустаен скочи на 1000 лева

Наемите в София пълзят нагоре, особено в по-престижните квартали и районите с екстри като метро, паркоместа и други екстри. Цифрите са в много широк диапазон, като трудно може да се улови средния размер. Експерти обаче твърдят, че приблизителният общ скок е около 20 процента. 

Наемите на двустайните апартаменти вървят между 250 и над 500 евро, докато тристайните стават все по-скъпи – най-ниската сума е 350 евро, а таванът може да отиде и над 2000 евро, информират брокери по недвижимости. Собствениците на гарсониери пък вече не отдават под наем за по-малко от 550-600 лева, докато само преди няколко месеца подобна сделка можеше да се включи и за под 500 лева.  

Най-скъпо струва наемането на жилище в идеалания център на столицата, „Иван Вазов”, „Стрелбище”, „Изток” и южните квартали като „Борово” и „Манастирски ливади”. По-скромните, където и цената на апартаментите е по-ниска, като „Люлин”, „Обеля”, „Надежда” може да се намери и нещо по-евтино.

Собствениците на жилища в тези райони обаче злоупотребяват и надуват цените заради метрото и инфраструктурата.

В центъра на столицата наемът за 3-стаен имот с атрактивна локация и допълнителни екстри, като паркомясто и ново обзавеждане, обичайно надхвърля 1200 евро на месец. Ако пък жилището е прясно ремонтирано и обзаведено с качествени мебели и техника, цената скача с още 200 евро.

Наемът на двустаен апартамент в столичния квартал Манастирски ливади е около 450 евро, а средната цена на имот от 70-80 квадрата е 150 хил. евро, информират брокери. В „Стрелбище” и „Иван Вазов” цените са още по-високи.

Най-скъпите обзаведени жилища в добри райони се наемат предимно от чужденци, които са склонни да дадат повече пари, за да имат комфорта да живеят на добро място, с всички удобства. Те са и най-платежоспособните клиенти, които в крайна сметка са готови да отделят повече, стига имотът да отговаря на техните условия. Тъкмо чужденци, работещи в големи компании, наемат просторни жилища, или понякога луксозни къщи под наем, за които са готови да броят по няколко хиляди лева.        

Заради скъпотията, младите хора с ниски заплати, прииждащи през миналите десетилетия в столицата, постепенно намалява, твърдят брокерите. Това идва от невъзможността да се наеме евтино жилище. Студентите пък гледат да влизат на лекции онлайн от родните си градове, в случай че не успеят да се доредят до общежитие. Евентуално по-приемлив вариант за подобен тип клиенти е да се настанят в 1 стая в жилище с хазяин, което е вече почти отживял вариант.  

Що се отнася до дилемата живот под наем или собствен имот, отговорът не е еднозначен. Това зависи от постоянния доход, времето за което е нужен имотът в случай, че наемателят има краткосрочна нужда от жилище в даден град, сменя за кратко мястото, или пък няма намерение да се устрои в града. В случаите,  в които даден потребител няма високи или постоянни доходи, липсват спестявания, едва ли за него ще е подходящо да купи апартамент, който ще се наложи да изплаща 30 години, и то с високи вноски. Тогава е по-добре да наеме сравнително скромен имот.

За хора, които сега завършват образованието си и правят планове за работа в чужбина, покупката на имот, който да изплащат с години, изобщо не е вариант, тъй като средствата ще са им нужни за другата държава, където наемите при всички случаи ще са доста по-високи.

Добро решение за купуване на собствен имот е за хора, които се установяват за постоянно, нямат намерение да се местят и имат постоянни доходи над средните.

За хората, които смятат да сменят кварталите, за сменящите работно място и квартал купуването на собствен имот е приемливо решение, стига да имат възможност, защото при смяна на района, жилището винаги може да се продаде. Трябва обаче да се има предвид че около 5 000 евро може да ви отидат само по сделката и наемането на брокер.  

Финансисти определят правилото, че при купуването на апартамент човек трябва да има поне 20% спестени средства за самоучастие, т. е. между 20 и 30 хиляди евро. При ипотечен кредит за 20 години и лихва от 2,6% месечните вноски ще бъдат 599 евро.

Ако обаче сте решили да си купите апартамент без спестени пари и разчитате изцяло на кредит, в този период на високи цени и инфлация, това може да се окаже не толкова добро решение. Ако не сте и в състояние да изплащате ипотека, то тогава по-добре вземете жилище под наем.  

Проблемът е, че при дългосрочен висок наем, се получава следният абсурд – за 20-ина години, ще платите няколко десетки хиляди евро, което все пак е по-малко, отколкото ако купувате имот. Но пък след тези две десетилетия пак няма да имате собствен дом и отново ще трябва да плащате наем. В крайна сметка двата варианта трябва да бъдат добре осмислени, за да се вземе балансирано решение, тъй като всеки казус е специфичен.