София поиска гаранции от държавата, за да тръгне вода за Перник от "Белмекен"

Политика
08:27 - 21 Януари 2020
500
София поиска гаранции от държавата, за да тръгне вода за Перник от "Белмекен"

Все още няма решение относно предложението на правителството в язовир "Студена" да се влива вода от водосбора на язовир "Белмекен" през язовир "Бели Искър". Това трябва да става с помощта на водопреносната мрежа в София и ще е само през периода март - юни.

За целта държавата трябва да направи 13 км водопровод и помпена станция от Мало Бучино до миньорския град, като така ще могат да се подават до 300 литра в секунда, колкото са нужни да се запази подаването на вода в Перник при сегашния режим на водата, пише в. "24 часа".

Предложението беше представено пред Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на Столичния общински съвет в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, кмета на Перник Станислав Владимиров и трима министри - на икономиката Емил Караниколов, на регионалното развитие - Петя Аврамова, и на екологията Емил Димитров-Ревизоро.

Разговорът обаче беше само предварителен и то защото всъщност официално разработено предложение от страна на правителството още няма - има само идея. Има обаче готовност Столичният общински съвет да гласува предложението моментално при представяне на техническия доклад.

Финалното предложение на Министерския съвет трябва да е достатъчно добре аргументирано и ясно, за да може да се внесе доклад в общинския съвет, обясни вчера Фандъкова. Тя бе категорична, че ако има спорни въпроси и те ще трябва да получат отговор. Държавата обаче очаква Столичният общински съвет да одобри доклада за водата на Перник още в четвъртък (23 януари), на няколко пъти подчертаха министрите.

Няма място за партийни пристрастия, защото на няколко километра от нас има хора, които бедстват, каза в началото на дебата Фандъкова. Питейната вода за София е гарантирана за години напред, но трябва да има 100% гаранции, че софиянци няма да пострадат, е нейната позиция.

Заради това тя поиска възможност Столична община да се намеси в случай на нужда - ако се получи проблем с водата на София заради водата за  Перник, София да може да спре "крана". Освен това, столичната кметица е поискала ремонт на стената на язовир "Бели Искър" както и пари за 20 км трасе с пречиствателна станция от яз. "Огняново" и връзка между язовирите "Искър" и "Бели Искър". Спирателният кран ще се контролира от Столичния общински съвет и "Софийска вода", гарантира икономическият министър, докато повтаряше, че водата не е на софиянци, а на държавата.

"Всички виждате какво се случва в нашия град. Въпреки че бяха предприети редица мерки, те не дадоха очаквания резултат", каза кметът на Перник Станислав Владимиров. Според него, язовир "Студена" ще стигне мъртвия си обем до две седмици. До 32 дни при липса на приток "Студена” ще е изчерпан". В момента обаче имало приток и водата щяла да стигне до построяването на спасителния водопровод, отвърна Караниколов.

За изграждането на тръбата до Перник ще бъдат нужни до 25 млн. лв., а изграждането ще продължи 35-40 дни. Тръби се търсели и в чужбина, за да бъдат доставени в най-кратки срокове. Паралелно със строежа на новия водопровод от София правителството ще ремонтира и градската мрежа в  Перник, за да спрат течовете, които сега стигали 75%.

Склонни сме да подкрепим помощ за  Перник, но при убедителни експертни отговори на въпросите ни. От тези отговори трябва да бъдем убедени, че решавайки един изключително тежък въпрос в  Перник, няма да станем причина за възникването на друг, който ще засегне столичани, обясни Милка Христова от БСП. Съветници поискаха и гаранции, че няма да се отклонява вода към "Стомана индъстри". Независимият Борис Бонев пък попита за най-лошия сценарий на държавата по свързването на тръбата от Мало Бучино към Перник.

"Няма байпас от Пасарел към Рилския водопровод, ако се скъса, ще трябва над 1 година, за да се направи, защото минава през почти цялата "Бояна", обясни Караниколов. На ВиК в цялата страна липсват хора заради ниски заплати, стана ясно по време на среща на зам.-министър Николай Нанков с отрасловия синдикат към КНСБ. 6500 души, работещи във ВиК дружествата в страната, т.е. почти половината от тях, са получавали минимална работна заплата през 2019 година.

Според Нанков някои дружества ще могат в рамките на цялата 2020 г. да увеличат работната заплата с 14-15%, но за много други това ще е трудно постижимо, защото са в лошо финансово състояние. Затова, ако водният холдинг, за който кабинетът взе принципно решение миналата седмица, бъде структуриран до средата на годината, ще има ресурс да се подпомогнат дружествата в по-тежко финансово състояние за увеличаване на възнагражденията, каза той.

Единият от начините за подобряване на финансовото състояние и оттам - за увеличение на заплатите, ще бъде в рамките на бъдещия "Български ВиК холдинг" да има търговец на ток, който да го купува на едро и да го продава на водните оператори. Това ще им позволи да намалят тези разходи с около 30%. Днес, 21 януари, ще има извънредно заседание на Пернишкия общински съвет - за да бъде решено дали да се приеме вариантът за изграждане на свързващ водопровод от "Мало Бучино" към  Перник, по който да дойде водата от "Белмекен".