София - световна столица на книгата на ЮНЕСКО?

Предложението е от Столичния общински съвет и Министерството на културата

Новини
22:33 - 04 Септември 2023
2891
София - световна столица на книгата на ЮНЕСКО?

София да стане световна столица на книгата на ЮНЕСКО. Около тази инициатива са се обединили Столичният общински съвет, Министерството на културата и Асоциация "Българска книга" (АБК). Институциите се обединиха около спешни мерки за повишаване на грамотността на откриването на „Алея на книгата“ в София с #кауза грамотност.

Съвместната инициатива за кандидатурата беше обявена от председателя на управителния съвет на АБК Десислава Алексиева. Тя и министър-председателят акад. Николай Денков дадоха старт на станалата вече традиционна за столицата „Алея на книгата“.

Присъствалите на откриването представители на издателите, работодателите на държавните и общински институции се обединиха също около необходимостта от спешни мерки за повишаване на грамотността - защита на авторското право и трансформирането на дългогодишната инициатива на АБК #кауза грамотност в национална програма със съответното финансиране.

„Благодаря ви, че днес сте тук в подкрепа на #кауза грамотност и книгите“, обърна се към официалните гости председателят на УС на АБК Десислава Алексиева. „Днес сме заедно, защото сме направили пътека на знанието, а каузата е нещо, в което всички вярваме и смятаме, че ще промени България и обществото ни. Защото хората, които четат, имат критично мнение, добри граждани са, променят средата и имат емпатия“, посочи тя.

„Алея на книгата“ е традиция, която обединява софиянци. Много често казваме, че цивилизациите са възникнали там, където за първи път са се появили писмените закони. Истината е, че успоредно с тях за първи път писмеността е позволила да се дефинират ясни морални устои. Какво е добро, какво лошо, какво е приемливо“, подчерта в словото си премиерът – акад. Николай Денков.

По думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИБК) Васил Велев е наложително да се приближим към образователните стандарти на ЮНЕСКО, като председателят на АИКБ посочи, че най-подходящият момент това да започне да се прави е сега, преди приемането на новия бюджет.

Надя Младенова - началникът на кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова, под чийто патронаж е #кауза грамотност, увери присъстващите, че каузата за повишаване на грамотността и четенето в обществото винаги ще има съмишленик в лицето на вицепрезидента.

„В МОН се занимаваме с това всяко българско дете да може да развие пълния си потенциал и да има успех в живота. Тези неща минават през грамотността и желанието за знание. Знаем, че в училище основният фактор е учителят. А извън училище има два фактора, които силно са свързани с дългосрочния успех в живота – навиците за четене и броят книги, които семейството има вкъщи. Затова е много важно младите хора да имат достъп до книга, до различен вид литература. Четенето остава основен път към познанието“, посочи зам.-министърът на образованието Наталия Митева.

В поздравителен адрес до организаторите на „Алея на книгата“ вицепремиерът Мария Габриел припомни, че книгата е единственото средство, с което човек никога не спира да израства.

От днес до 10 септември столичният бул. “Витоша” и част от градинката пред НДК приютяват хиляди книги на 144 издателства в 58 шатри.