Софиянци искат тлъсти глоби за изхвърляне на покъщнина до контейнерите за смет

Общество
14:28 - 10 Септември 2024
2028
Софиянци искат тлъсти глоби за изхвърляне на покъщнина до контейнерите за смет

За солени глоби, ако изхвърляш вехтите си мебели около кофите за смет, настояват столичани от жк. "Сухата река" в София. Стари дюшеци, дивани, маси, столове и шкафове са честа гледка до контейнерите за боклук в района. Аналогична е ситуацията и в други квартали на столицата. 

"Докога граждани ще се отървават от личните си вещи до контейнерите без никакви последствия?", пита Ирина Филипова районния кмет Кристиян Христов. 

"От няколко месеца пространството около тези контейнери се превърна в постоянно действащи бунище! Тъкмо се събере едрогабаритния боклук и новоизлюпените "столичани" изхвърлят нов. Трябва си контрол и солени глоби, а това наистина е работа на местната власт", коментира на свой ред Мария Владева от квартала.  

"Това не е за кмета, а до нашето съзнание! Някой си спестява пари за извозване на боклука, И както сме свикнали някой друг да ни свърши работа", контрира Ели Танева. 

Междувременно проверка показа, че в сайта на Столична община има график кога и къде се извършва събиране на едрогабаритен отпадък. 

"На практика това позволява огромните по мащаб отпадъци да се оставят до контейнерите законно в определени дни. Графикът е публично достъпен и лесно да се намери. Вместо да се оплакваме непрекъснато, по-ефективно е да се информираме за процедурите, които вече съществуват", коментират запознати с нормативната уредба. 

Друг жител на района пък реши да похвали общинарите. Той се натъкнал на невероятната гледка, че за първи път пешеходният подлез към гара Подуене свети от чистота. 

"Подлезът е добре почистен и измит! Свети от чистота! Не мога да повярвам! Благодаря на общината!", казва Дилян Стоянов.