Софийска улица ще носи името на Дими Паница

В памет на видния български филантроп е организирана и изложба в столицата

Личности
12:24 - 13 Май 2019
3565
Софийска улица ще носи името на Дими Паница

Столична централна улица ще носи името на известния български журналист и филантроп Дими Паница. Решението е взето от Столичния общински съвет, а местоположението на отсечката е между площад "Народно събрание" и бул. "Васил Левски", успоредна на бул. "Цар Освободител".

По повод откриването на новата улица от Столична община са организирали събитие на 16 май. На него ще присъстват кметът на столицата Йорданка Фандъкова, Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция, Марина Фон Кристиерсън, племенница на Дими Паница, както и близкият му приятел проф. Минко Балкански.

Същевременно, в Ларгото ще бъде наредена открита изложба, която ще запознае жителите и гостите на столицата с живота, делото и приноса на Дими Паница.

В изложбата, посветена на него, столичани и гости на града ще могат да разгледат редки снимки от Фондация "Свободна и демократична България", чието основаване бележи началото на обществената и дарителска дейност на Дими и съпругата му Ивон у нас, както и черно-бели фотографии от основаването на Американския университет в България.

Включени са и слабо известни факти: той проучва, а впоследствие инициира създаването на "Джуниър Ачийвмънт" България. Освен това, благодарение на него и съпругата му Ивон Американският университет в България се е сдобил с една от най-големите англоезични библиотеки в Югоизточна Европа.

За Дими Паница:

Димитрий-Иван Евстатиев Паница, по-известен като Дими Паница, e роден на 2 ноември 1930 година в София. Голяма част от живота му преминава в Съединените щати, където 42 години работи в издателство "Рийдърс дайджест". С настъпването на демократичните промени в България след 1989 г. се завръща в страната.

Заедно със съпругата му Ивон Паница основават Фондация "Свободна и демократична България", за да подпомагат процеса на демократизация на българското общество на основата на плурализъм, свободна преса и свободен пазар.

Дими Паница е сред основателите и дългогодишен член на борда на Американския университет в България (АУБ), един от създателите на "Джуниър Ачийвмънт България", "Аутуърд Баунд България", Сдружение "Деца и юноши", Института за изследване на близкото минало, Института за пазарна икономика - София, основател на Училището за политика, след смъртта му наречено на негово име.

В чужбина Дими Паница участва в Консултативния комитет на годишната Международна награда за гражданска смелост в Ню Йорк, член е на борда на Балканската фондация за децата и младежта (BCYF), дългогодишен член на Международния институт за стратегически проучвания (IISS) в Лондон, Англо-американската пресасоциация в Париж, френския Форум на бъдещето, Института за демокрация в Източна Европа (IDEE), международната Тристранна комисия.

За активната си обществена дейност Дими Паница е носител на редица награди: удостоен е с най-високото българско отличие - орден "Стара планина" първа степен; кавалер е на Ордена на Почетния легион на Френската република; носител е на почетен Медал за заслуги на Съвета на Европа; почетен настоятел на Кралския колеж в Лондон.