Софийската опера представя Вагнер в родината на композитора

Трупата гастролира в Германия, Турция и Южна Корея

Култура
09:00 - 14 Юни 2023
3169
Софийската опера представя Вагнер в родината на композитора

Софийската опера и балет ще гостува със свои спектакли в Германия, Турция и Южна Корея в близките месеци, съобщи директорът акад. Пламен Карталов.

„Предстои второ гостуване в баварския град Фюсен, където се разполага фестивалният театър на този град, а отсреща, във водите на езерото, се оглежда замъка Нойшванщайн. Оттам сякаш излизат духовете на Вагнер и на Лудвиг II, за да могат да покровителстват – и го направиха вече, първата ни изява –  българи да представят Вагнер в родината на композитора. Така че това второ посещение ни дава основание да бъдем искрено мотивирани и да продължим с тази наша серия „Пръстенът на нибелунга“, която ще има нов сценичен живот“, каза акад. Карталов. Гостуването в Германмя е в края на септември и в първите дни на октомври.

Това е огромен успех за трупата на Софийска опера, която благодарение на усилията на маестро Карталов си извоюва огромен авторитет сред почитателите на Вагнер не само в Европа, но и в цял свят.

Софийската опера ще представи през юли нов прочит на тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга”. Премиерните дати на 4-те епични музикални драми от цикъла – „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“, са съответно 8, 9, 11 и 13 юли, а началният час на представленията е 18.00.

„Правим един нов „Пръстен на нибелунга“, уверени, че той ще бъде подобрен, концептуално разширен и даващ нов тласък към оперни сцени, към които вече имаме покана“, обясни акад. Пламен Карталов на пресконференция в Софийската опера миналата седмица. Маестрото е режисьор на тетралогията.

В продължение на няколко сезона от 2010 г. академикът последователно постави 4-те заглавия от цикъла изцяло с български артисти, привличайки към София и меломани от чужбина. Очаква се подобен интерес в Европа да събуди и новата трактовка на произведенията.

„Тръгнахме заедно отново да кажем на всички: елате в София, за да видите как при всякакви кризи живее едно изкуство, толкова силно и толкова важно не само за нас, но и за целия свят“, подчерта преди седмица маестро Карталов.

Според него най-важното е музиката да бъде прочетена още по-дълбоко и да се навлезе с проникновение и разбиране във фантастичния разказ за герои, събития и общества, тръгвайки от митологичното време и пренасяйки го в контекста на съвремието с поглед към бъдещето. „Защото музиката на Вагнер е музика на бъдещето“, изтъкна акад. Пламен Карталов.

Софийската опера ще гостува и на корейския фестивален град Дегу, където ще представи „Електра“ от Рихард Щраус.

„В първите дни на ноември гостуваме в Турция, където се отбелязва 100-годишнината на Турската република и се чества годишнина на Кемал Ататюрк. Там Софийска опера представя „Тоска“ от Пучини”, уточни директорът на Софийска опера.

"Освен на сцената на Софийската опера, ние работим на още три сцени – „Опера в парка“, изцяло посветена на най-младата публика със серия от детски спектакли. Сцената на езерото Панчарево е домакин на фестивала „Музи на водата“ –  за четвърта поредна година, а за осми пореден път всяко лято, в прегръдката на Белоградчишките скали, правим оперен фестивал, който се посещава от хора от цялата страна и много гости от чужбина“, каза още акад. Карталов.