Софийски магистрат, оправдан за сводничество и кражба на ток, осъди прокуратурата

Koнcтaнтин Cyлeв ще получи 25 000 лв. обезщетение за морални щети

Общество
14:45 - 02 Април 2023
2713
Софийски магистрат, оправдан за сводничество и кражба на ток, осъди прокуратурата

Прокурор от Софийска районна прокуратура, започнал кариерата си в родния Гоце Делчев, осъди прокуратурата на 25 000 лв. обезщетение за морални вреди от незаконно повдигнати две обвинения.

Koнcтaнтин Cyлeв бe oбвинeн през 2017 г., че през есента на 2015 г. поръчал на техник да монтира на електромера на апартамента му в София допълнителен елемент, който успявал да намали месечните показатели за ток с над 80% и така плащал занижени сметки. Второто обвинение бе, че през 2016 г. е cвoждaл млaдa жeнa към cъвкyплeния c тpи лицa. По това обвинение в сводничество, още в края на делото пред първата инстанция, наблюдаващият прокурор отказа да го поддържа и искаше условна присъда за Сулев само за обвинението в кражба на ток.

В хода на разследването жена казала, че имала да връща пари на Сулев и той й предложил да прави секс с трима негови приятели, за да върне дълга си. Оказа се обаче, че тази жена не е в състояние да дава показания заради тежка наркотична зависимост, довела до много ограничен мисловен процес. За обвинението за кражба на ток се оказа, че има само един свидетел от родния край на прокурора - Гоцеделчевско, който пък тогава е бил в ареста по обвинение, че е организирал група, занимаваща се с нарязан тютюн. Същият свидетел отказал да дава обяснения пред съда с мотив, че се страхува от Сулев и ще даде показания, когато бъде освободен. Затова още СГС прие, че свидетелят просто се опитва да договори свободата си срещу показания.