Софийският зоопарк става размножителен център за рисове и лешояди

Това става ясно от обществена поръчка за 140 хил. лв. за „Предоставяне на услуги за изготвяне на пакет документи за подготовка на инвестиционен проект

Любопитно
21:35 - 06 Януари 2024
4277
Софийският зоопарк става размножителен център за рисове и лешояди

„Зоологическа градина - София да се превърне в размножителен център за евроазиатски рисове и брадати лешояди, които после да се връщат в природата. Това става ясно от обществена поръчка за 140 хил. лв. за „Предоставяне на услуги за изготвяне на пакет документи за подготовка на инвестиционен проект за „Зоологическа градина - София".

Победителят ще трябва да направи план за развитието на зоологическата градина за 10 г.  и такъв за колекция, който да включва и план за размножаване.

Ще се направи и оценка на растителността за цялата територия с площ 237 613 кв.м. и 1640 дървета.

Зоологическата градина планира да допълни колекцията с екземпляри от вида Брадат лешояд (Gypaetus barbatus), както и да развие специализирана програма за размножаване на Евроазиатски рис (Lynx lynx).

Идеята е първо да получим брадати лешояди, които да бъдат включени в колекцията, а след успешно размножаване – и в програмата за реинтродукция на вида в българската природа. За осигуряването на подходящо заграждане за брадатият лешояд са предвидени около 1200 кв.м площ. Планира се конструкцията да представлява волиера с около 10 м височина - изградена от метални колони, въжета и мрежа. В нея трябва да се изгради специфичен скален масив с ниши за гнездене. "Допълнително преимущество е, че за изграждането на волиерата може да се използва съществуващ хълм, който хармонично ще се впише във вътрешното пространство, което ще позволи подовото покритие на волиерата да бъде с естествена почва и трева", пише в документите на обществената поръчка. Във волиерата могат да бъдат изградени 1-2 гнезда - с размери 130/130 см. Трябва да се изгради и необходимата прилежаща инфраструктура,  образователна експозиция с интерактивни табели.

Втората важна част е разширяването на размножителната територия на Евроазиатски рис (Lynx lynx).  "Амбицията на ръководството на Зоологическата градина е да специализира в дейности по отглеждането и размножаването му и на по-късен етап и съвместно с ЕАЗА – да бъде създадена и специална програма за неговата реинтродукция", пише в документите. В момента в зоопарка има три екземпляра от вида и ограждението трябва да се разшири. Планира се приобщаването на допълнителна площ от 1200 кв. м. и изграждането на сграда с площ от 35 кв. м. Заграждението ще е от здрава метална конструкция -ограда с покрив, която да се свърже със съществуващия комплекс с въздушен тунел, както и изграждането на ровове, водни съоръжения, скални, каменни и дървени конструкции за катерене, както и ниши, пещери и кухини, които да служат за укритие.

Допълнителната малка сграда - с три бокса, ще осигури отглеждането на по-голям брой рисове, в т.ч. – и на евентуално полученото поколение. Теренът, с който зоопаркът разполага е подходящ терен - добре залесен с дървета и храсти, и много наподобява естествения хабитат на риса.  
 
Евроазиатските рисове са включени в Европейската племенна книга на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите и тяхното размножаване и брой на популацията им в зоопарковете се следи внимателно и се използва за опазването и възстановяването на този застрашен в Европа вид. В Червената книга на Република България евроазиатския рис е в категория „Критично застрашен вид".

Зоопаркът е и спасителен център за животни и това може да се разшири чрез изграждане на нови и реконструкция на налични съоръжения – подходящи за настаняване на конфискувани или бедстващи екземпляри водолюбиви или водоплаващи птици.