Соломон Паси сънува ядрено оръжие в България

Военноморски бази у нас ще гарантират сигурността ни, смята бившият външен министър

Актуални новини
10:09 - 04 Април 2019
2709
Соломон Паси сънува ядрено оръжие в България

„Като цяло на Балканите трябва да има ядрено оръжие. Военните специалисти трябва да кажат дали то да е на север или на юг от Дунав, но ние в България това, от което имаме нужда със сигурност, са нови военноморски бази. Ако тези военноморски бази бъдат оборудвани с ядрено оръжие, това наистина ще бъде едно спокойствие, защото ядреното оръжие е едно много спокойно оръжие.

Превантивната роля на атомното оръжие е изключително силна”. Тази теза разви президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси пред БНТ във връзка със 70-тата годишнина на НАТО.

Според него за гарантиране на сигурността на България и целия балкански регион трябва да съществуват бази с ядрено оръжие.

Преди месец Соломон Паси обясни, че се притеснява от излизането на Русия от ракетния договор със САЩ, защото се нарушава балансът. Европа има атомни оръжия и ние, на Балканите, имаме нужда от ядрени оръжия, които да гарантират мира така, както по време на Студената война, коментира бившият външен министър.

Преди ден ООН предупреди за изключително висока заплаха от използване на ядрено оръжие, като сега е „по-висока от поколения насам”.