Солун ще има работещо метро до месеци

Проектът на стойност 3,3 милиарда евро най-накрая ще бъде завършен десетилетие след планираното

Новини
16:10 - 12 Март 2024
1667

Проект за метро, на стойност 3,3 милиарда евро най-накрая ще бъде завършен десетилетие след планираното. Става въпрос за метрото в Солун, което първоначално трябваше да бъде завършено през 2012 г., осигурявайки бърз транспорт на над един милион души в региона.

Проектът се забави с над 10 години, заради редица значителни археологически открития, предаде Express.co, цитиран от money.bg.

По време на изграждането на новата жп система археолозите откриха доказателства за сгради на над 1000 години. Изграждането на подземната железопътна мрежа, която има повече от близо 16 км тунели, показа значителни доказателства за градския живот на Солун от 4-ти до 9-ти век.

Според гръцкия министър на инфраструктурата и транспорта Христос Стайкурас заяви, че метрото ще бъде готово до месеци. "Нашият ангажимент остава непроменен.

Солун ще има работещо метро през втората половина на 2024 г.

Жителите на Солун чакаха дълго време новото си метро, ​​което първоначално трябваше да тръгне през 2012 г.

Според Greek Reporter строителството е започнало през 2006 г., но напредъкът е бил забавен заради археологически разкопки в тунелите на метрото.

Освен влаковете на метрото, транспортната мрежа на града ще бъде подсилена и от пет автобусни линии, с планирано наемане на 150 шофьори на автобуси и 110 електробуса.