Сондата „Паркър” днес се спуска към Слънцето

Космическият апарат е на 24 млн. километра от повърхността му

Новини
17:41 - 04 Април 2019
1114
Сондата „Паркър” днес се спуска към Слънцето

Американската сонда „Паркър” днес се спуска към короната на Слънцето, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Това е втората близка среща на сондата, която е с размери на автомобил, със звездата ни. Тя е на около 24 милиона километра от повърхността.

Максималното доближаване е предвидено за 22,40 ч. по Гринуич (1,40 ч. българско време утре). Скоростта, с която се движи сондата, е 343 000 км/ч. - достатъчна, за да прелети между Ню Йорк и Лондон 39 пъти за един час. "Паркър" трябва да се справи с екстремната космическа радиация - 500 пъти по-силна, отколкото е на Земята, и с температури от 1300 градуса Целзий.

Срещата на човечеството със Слънцето ще продължи до 10 април. През този период НАСА ще загуби контакт със сондата. Тя ще насочи ресурсите си за поддържане на топлинния щит в посока на Слънцето.
До 2024 г. са предвидени още 22 доближавания на "Паркър" до Слънцето. При последното сондата ще е само на 6,1 милиона км от него.

За първи път сондата се доближи на 24 милиона километра от Слънцето през ноември. 

Космическият апарат "Паркър" беше изстрелян от НАСА през август миналата година, за да изследва слънчевата корона - външната атмосфера. Този район е по-горещ от фотосферата - "повърхността" на звездата. Механизмите, на които се дължи това презатопляне, не са добре изучени. Надеждите на специалистите са "Паркър" да премине през външната атмосфера и да изследва пряко частиците, магнитното и електрическо поле.

През ноември миналата година, освен че подобри рекорда за доближаване до Слънцето, сондата Паркър" постави и рекорд за скорост, като разви 343 112 км/ч. Тези рекорди преди това принадлежаха на американо-германската сонда "Хелиос 2" от 1979 година.