Спада ефективността на СРС-тата във Варненско

През миналата година в Окръжния съд са постъпили 81 искания

Новини
15:03 - 27 Март 2019
1649
Спада ефективността на СРС-тата във Варненско

Ефективността на използваните специални разузнавателни средства във Варненско спада. Това сочи отчетният доклад за дейността на Окръжния съд във Варна за 2018 г.

Ефективността се измерва с внесените в съда веществени доказателствени средства. Докато през 2016 година този показател е 73,9 %, през 2017-та е 54,1, а през миналата – 51,4 на сто. 

През миналата година в Окръжния съд са постъпили 81 искания за използване на специални разузнавателни средства (при 140 за 2016 г. и 95 за 2015 г.). Разрешение са получили 71 от исканията. Броят на внесените в съда веществени доказателствени средства на база издадените СРС е 36, което прави ефективност от 51,4 %, показва отчетът на окръжните магистрати.

„Тенденцията за намаляване на използването на СРС продължава. По-малко хора са подслушвани. За сметка на това се подобрява работата на органите, искащи тези средства – това са полицията, прокуратурата и в много малко случаи ДАНС, като тяхната работа става все по-ефективна. Немалка част от реализациите и знаковите арести са били предхождани от използване на такива средства и с това са били подпомогнати”, коментира председателят на съда Марин Маринов.

Окръжният съд в морския град остава най-натоварения в страната извън столицата. През миналата година е регистриран рекорден брой граждански и търговски дела за разглеждане през последните три години. През 2018 г. ВОС е разгледал над 7 518 дела в трите отделения (Гражданско – 3495 дела, Търговско - 2485 дела, Наказателно - 1583 дела). 

В наказателно отделение най- много осъдителни присъди (188) през миналата година е имало за престъпленията срещу собствеността (кражби, грабежи и измами). На второ място (149) са общоопасните престъпления (основно катастрофи и наркотици), а на трето (49) се нареждат престъпленията против личността (всички видове убийства), посочи ръководителят на Наказателно отделение Иваничка Славкова. Тя уточни, че в 3-месечен срок са приключили 92 на сто от всички образувани дела. В кратки срокове приключват и делата с фактическа и правна сложност. 

„В Наказателно отделение на Варненския окръжен съд няма бавно правосъдие”, коментира съдия Славкова. 

В Гражданското отделение основно място заемат делата по спорове с доставчика на електроенергия. През миналата година те са били 927 на брой, свързани с корекционни процедури и спорове за заплащане на реален отчет, разкри ръководителят на отделението Росица Станчева.

През последните години щатът в Окръжен съд – Варна остава непроменен, като наброява 70 съдии, от които 5 младши съдии. Съотношението съдии към специализирана администрация е 1:1,19, което е най-ниското в съдебната система в цялата страна на ниво окръжен съд. 

При представяне на отчета за работата си магистратите не пропуснаха да коментират и болната тема за изграждане на нова съдебна палата в морската столица.

„Във Варна години наред се опитваме да нагаждаме един Градски народен съвет, какъвто е бил този съд, за нуждите на правосъдието. Вярвам, че ще се преборим и ще решим този десетилетен проблем на Варна и хората в града”, смята председателят на Окръжния съд Марин Маринов.