Спасибо, Володя! 4-дневна работна седмица за жените в Русия

Предложението е на омбудсмана на Москва

Топ
15:05 - 30 Ноември 2021
4310
Спасибо, Володя! 4-дневна работна седмица за жените в Русия

За жените в Русия да бъде въведена 4-дневна работна седмица предлага омбудсманът на Москва Татяна Потяева. Тя поясни, че този въпрос вече се обсъжда на ниво долна камара на парламента. Потяева мотивира проекта с това, че на представителките на нежния пол не остава време от работа за домашните им задължения.

По-рано от Обществената палата на Русия предложиха за работещите над 60-годишна възраст работният ден да бъде намален, като това облекчение да важи само през лятото. Междувременно представително социологическо проучване показа, че руснаците категорично отхвърлят идеята за повсеместно въвеждане на 4-дневна работна седмица. Социологическо проучване показа, че близо половината от жителите на страната са против облекчаване на трудовия режим. Към подобна перспектива положително се отнасят едва 29 процента от запитаните, 17 на сто пък нямат отношение.

Социолозите посочват, че най-много противници на инициативата има в малките градове, както и сред гражданите в пенсионна възраст. Положително оценяват идеята предимно жителите на мегаполисите и анкетираните до 34 години. Като основна причина за негативното си отношение към евентуалното трудово облекчение участниците в допитването посочват финансовата страна на въпроса. Хората са категорични, че намаляването на делничните дни ще удари сериозно по джоба им. 89% от респондентите смятат, че съкращаването на броя на работните дни ще доведе до орязване на заплатите им. В същото време ще се повишат разходите, свързани с посещението на ресторанти и магазини в почивните дни. В същото време 42% от запитаните са на мнение, че намаляването на работната седмица ще се отрази положително на здравето им, ще увеличи продължителността на живота им и ще им даде възможност пълноценно да си почиват. Експерти обобщават, че на този етап проектът по-скоро плаши руснаците, отколкото да ги обнадеждава.