Спасиха 2 бебета с уникална операция

У нас
16:10 - 21 Февруари 2020
2154
Спасиха 2 бебета с уникална операция

Две бебета с вродени малформации бяха спасени с високоспециализирани операции в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Интервенциите са извършени от водещият ринолог и изпълнителен директор на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов, съобщава "Актуално". 

„Преди и след операциите за децата се грижи екип от Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“. В много случаи при подобни интервенции си сътрудничат представители на различни медицински специалности, като много важна е образната компютъртомографска диагностика“, обясни проф. Джамбазов.

Операциите са извършени във Високотехнологичния комплекс на трансфер на знания на УМБАЛ „Свети Георги“, изграден на базата на интегралния център за хирургично лечение на заболявания в областта на главата и шията.

Бебета са на възраст 21 дни и 2 месеца, като са имали възможно най-тежката форма на вродената малформация – двустранна комбинирана атрезия на хоаните, като от едната страна е била мембранозна, а от другата – костна. Двустранната хоанална атрезия е животозастрашаващо състояние, поради цялостна обструкция на дихателните пътища.