Спасиха 42 мигранти край остров Крит

ЕС
11:05 - 16 Май 2024
1311
Спасиха 42 мигранти край остров Крит

Спасителна операция беше проведена в района на гръцкия остров Крит, след като плавателен съд с мигранти е подал сигнал за бедствие. 42 души са открити, докато други трима остават в неизвестност, предават гръцки медии, цитирани от БТА.

Според информация от АНА-МПА корабчето с мигрантите е подало сигнал за бедствие на 27 морски мили югозападно от Крит до италианския център за издирване и спасяване. Центърът е информирал гръцките власти. Бреговата охрана на Гърция съобщи, че 39 от мигрантите са били спасени от преминаващ наблизо кораб, един е бил взет на борда на друг кораб, а други двама са били извадени от морето от хеликоптер на гръцките военноморски сили и откарани в пристанището в Суда.

На борда на кораба е имало общо 45 души, според свидетелски показания.

В спасителната операция са участвали 5 преминаващи кораба, един плавателен съд за морски спасителни операции и един хеликоптер, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ. Това е втората спасителна операция в района в рамките на едно денонощие, след като вчера край остров Елафониси край бреговете на Крит са били открити още 36 мигранти.