Спасителят на 8 българчета в Италия пострада тежко

Масимо Пирас извършил грешна маневра и се разбил в земята

Свят
14:29 - 07 Януари 2020
2220
Спасителят на 8 българчета в Италия пострада тежко

49-годишният карабинер Масимо Пирас, който през август 2018 г. спаси от ужасен пожар 8 български ученици на магистрала край Милано, пострада тежко при падане с парашут в понеделник.

Баща на две деца и родом от Нуоро, Пирас стана известен в цяла Италия след геройската си постъпка по извеждането на осем български деца от пътя, на който експлодира цистерна. Българските ученици се озоваха на шосето, тъй като бяха на екскурзия с автобус, минаващ точно там. Пирас пръв се впусна и ги спаси от огнения ад, при който те получиха изгаряния. След това бяха настанени в болници, където престоя и самият Масимо Пирас. През 2018 г. той беше награден за постъпката си от генералния консул на България в Милано. През май миналата година той беше награден по същите причини и от президента на Италия Серджо Матарела със златен медал за гражданска доблест.

Вчера Пирас извършил спускане с парашут, който се отворил нормално. Няколко метра преди приземяването си в близост до езеро, Пирас вероятно е извършил грешна маневра и се е разбил в земята, след което изгубил съзнание. Състоянието му е много тежко.