Спекула? Цената на сиренето скача със 75% от производителите до магазина

Реалната стойност е 12 лева за килограм

Общество
17:40 - 14 Май 2022
5268
Спекула? Цената на сиренето скача със 75% от производителите до магазина

"От 40 до 75 процента се оскъпява сиренето от производителите до магазина. 12 лева е реалната цена на килограм сирене сега. Ако ДДС стане 9% за стоките от малката кошница, цената на сиренето няма да падне, но ще спести предстоящо увеличение. Никой не може да каже каква ще е цената на сиренето през юли", това каза в "Офанзива“ по NOVA NEWS Димитър Зоров, директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

"Млечните предприятия са пред колапс, те натискат фермерите, които затварят, селектирани животни отиват на кланицата. В един момент ситуацията става безнадеждна. Българският животновъд става неравностоен спрямо останалите страни, където субсидиите са различни, ДДС е различно", каза още Зоров.

"Газът се вдигна четири пъти, шест пъти се е вдигнала цената на азотните торове. Към момента не виждаме компесаторни механизми. Сега предприятията работят на загуба, потреблението пада, не се продава на реалната себестойност, но това е решение на всеки собственик. Хора, които не са излизали от кабинетите си, трябва да се вслушат в хора, които се занимават с реално производство 365 дни и им изкарват заплатите", заяви още Димитър Зоров.