Спешните медици в Пловдив се вдигат на протест

Здраве
08:57 - 18 Октомври 2022
1892
Спешните медици в Пловдив се вдигат на протест

Протест на работещите в системата на спешна медицинска помощ в Пловдив се вдига заради възнагражденията. 

Лекарите, медицинските сестри, фелдшерите, шофьорите на линейки и санитарите настояват също така и за промяна на категорията труд или от трета тя да стане втора. 

От бранша обясниха още, че отпуснатите от Министерски съвет 9,8 млн. лв. за допълнително възнаграждение на медиците от спешните медицински центрове, които трябваше да компенсират липсата на ковид добавки, не са разпределени правилно между специалистите.

Георги Батакчиев от КТ "Подкрепа" в Пловдив обясни, че хората искат достойно остойностяване на своя труд, според квалифкацията и отговорностите си. "Голям част от тези хора получиха никакво или съвсем минимално увеличение на заплатите. Например лекар със специалност получи 0 лв. увеличение, медицински фелдшер получи 3,6 % увеличение. Тези заплати не са увеличавани от година и половина. Тези хора са принудени да работят на още 1-2 места, за да оцеляват, живеят в стрес и несигурност. Те не го заслужават!", каза той пред БНР. 

Батакчиев обясни, че натоварването е много голямо и хората дори не могат да достигнат пенсионна възраст, защото умират рано от стресови ситуации. "Затова настояваме да се промени категорията на труд и да стане втора, а не както сега - трета". 

По думите му се оформя тежка кадрова криза в цялата Спешна помощ в страната както заради ниските заплати, така и заради липса на интерес към професията. 

"След ковидкризата тези хора се оказаха забравени, а понесоха много голяма част от натоварването. Да не забравяме, че ние бяхме на първа линия в борба с пандемията", напомни Батакчиев. 

Медиците ще протестират в продължение на час, като ще започнат в 10:30 часа. Протестът е организиран от КТ "Подкрепа" и ще се проведе пред сградата на Областен съвет Пловдив.