Спилбърг продуцира и участва във филм за легендарния Джон Уилямс

Композиторът направи "саундтрака на нашия живот" с музиката си за филмите "Междузвездни войни", "Извънземното" и "Индиана Джоунс"

Култура
14:15 - 24 Октомври 2024
1867
Спилбърг продуцира и участва във филм за легендарния Джон Уилямс

Стивън Спилбърг продуцира и участва в документален филм за композитора Джон Уилямс, предаде АФП. Творецът, който е на 92 години, направи "саундтрака на нашия живот" с музиката си за филмите "Междузвездни войни", "Извънземното" и "Индиана Джоунс".

Документалната продукция беше представена при откриването на фестивала на Американския филмов институт в Лос Анджелис на 23 октомври, а на 1 ноември ще бъде излъчен и в платформата "Дисни плюс".

"Музика от Джон Уилямс" проследява кариерата на американския композитор, създал партитурите на много филмови класики - от "Челюсти" през "Хари Потър" до "Списъкът на Шиндлер".

"Това е нещо, което се опитвам да направя от дълго време", казва Лоран Бузеро, френско-американският режисьор, който се запознава с петкратния носител на "Оскар" преди 30 години, по време на един от многото филми на Спилбърг.

"Той винаги ми казваше "не", допълва документалистът, описвайки Уилямс като "един много скромен човек", който "внушава праволинейност", "не обича много да го хвалят", нито пък "гледа зад гърба си". 

Само един бърз поглед в огледалото за обратно виждане е достатъчен: 54 номинации за "Оскар", надминати само от "Уолт Дисни", музика за над сто игрални филма - почти всички на Стивън Спилбърг, почти 20 класически концерта, творби, изпълнявани от оркестри по целия свят и разпознаваеми още от първите ноти, припомня АФП.

Роденият в Ню Йорк Джон Уилямс разказва и за детството си, белязано от музиката с баща перкусионист, за началото на кариерата си като джаз пианист и телевизионен аранжор, за смъртта на първата си съпруга - актрисата Барбара Руик, за работата си начело на оркестъра "Бостън попс" през 80-те години на миналия век... и, разбира се, за решаващата си среща със Стивън Спилбърг, който му поверява първия си филм на голям екран - "Шугърленд Екпрес", преди 50 години. Той го запознава и с Джордж Лукас, създателят на "Междузвездни войни".

Тези двама режисьори са сред многото участници в документалния филм, които разказват за работата си с Джон Уилямс. Фронтменът на групата "Колдплей" Крис Мартин и цигуларят Ицхак Пърлман говорят за въздействието на неговата "вечна" музика, както казва Лоран Бузеро.

За Уилямс повратната точка е през 1977 г., когато Лосанджелиската филхармония изпълнява за първи път публично "Междузвездни войни".

Парадоксално е, но Джон Уилямс "не е киноман", казва Лоран Бузеро, цитиран от АФП. "Той не е човек, който ходи на кино". Но пък харесва процеса на създаване на филми. "И особено ... на режисьори като Стивън или Джордж Лукас, с които изведнъж се получава нещо като алхимия", отбелязва Бузеро.

Връзката на композитора със Стивън Спилбърг е "уникална", отбелязва режисьорът. "Те се наричат братя. (...) Не са много хората, които са имали такива отношения", допълва Бузеро, цитиран от АФП..