СПОМЕН: 9 години без Георги Калоянчев

Калата си отиде съсипан от катастрофата, при която уби 66-годишната Дора Боярова

Едно време
17:46 - 18 Декември 2021
4482
СПОМЕН: 9 години без Георги Калоянчев

Георги Калоянчев можеше да поживее още, ако не беше катастрофата, в която уби човек, което го съсипа психически. Това коментираха пред Lupa.bg близки до Калата, който си отиде преди 9 години - на 18 декември 2012-а.

Коронован за крал на комедията, звездата на Сатиричния театър цели 12 години живя с тежката мисъл, че е прегазил човек.

Големият актьор почина на 87 години, съсипан от множество болести, причинени от стреса. Приживе дългогодишната приятелка и колежка на Калата – Стоянка Мутафова, която бе свидетел на трагичния инцидент, разкри, че Калоянчев си е отишъл, носейки в душата си мъката, че е убиец.

„През 2000 г. направих катастрофа. Блъснах една жена, която почина след това. Тя се мушна под мантинелата, излезе на метър пред колата ми и аз нищо не можах да направя. Съдът ме оправда, но тогава направих психичен срив.

Стресът е голям - не можах да преживея случилото се. След това започнаха неправилно да ме лекуват. Решиха, че имам паркинсон. Дадоха ми едни силни лекарства. Добре, че отидохме в болницата на Четвърти километър, та доктор Георгиев ме прегледа и ме пита - абе, кой те излъга, че имаш паркинсон?

Иначе целият ми гръбначен стълб е ошипен. Много се потях на сцената, костюмите тънки, на сцената - студено. Но кой да се лекува, когато е млад? Като си гледам стари филми, и се чудя как съм бил като фурия, а сега едва се движа“, сподели малко преди смъртта си в свое интервю Георги Калоянчев.

Произшествието стана на 8 септември 2000 г. на магистрала „Тракия“, близо до Сливен, когато Калата, шофирайки с  80 км в час, блъсна с маздата си 66-годишната пенсионерка Дора Боярова от Варна.

Тя пътувала с автобус, който спрял за почивка до местността Бялата чешма. Автомобилът на актьора връхлетял върху Дора Болярова, докато пресичала пътя към отсрещното заведение.

Георги Калоянчев пътувал със Стоянка Мутафова към Созопол за участие в Празниците на изкуствата "Аполония". Стоянка Мутафова бе свидетел на пътния инцидент през 2000 г.

Според разказите на Стояна още преди да разбере, че жената е починала, Калата изпаднал в шок и молел лекарите да я спасят. Пенсионерката изпадна в кома и бе настанена в реанимацията на болница „Д-р Иван Селимински“ в Сливен със счупен крак, травми на таза, гръдния кош и главата.

За съжаление докторите не успяха да я спасят и тя почина. Окръжният съд в Сливен призна за виновен актьора и го осъди на 6 месеца условно лишаване от свобода с 3- годишен изпитателен срок.

Калата обжалва присъдата пред Бургаския апелативен съд и заяви, че страшно съжалява за случилото. Георги Калоянчев призна, че след катастрофата получил невроза и проблеми с двигателния апарат, които му пречат на работата.

„Понякога се затварям и рева като идиот. Хората ми казват: "Кураж, горе главата, Кала, ти не си виновен. С всеки може да се случи", сподели разстроеният актьор пред съда.

Адвокатът му – известният юрист Хари Хараламбиев пледира за оправдателна присъдата. „Отдайте справедливост на гражданина, а не на актьора”, призова той в Бургас.

Жената беше клекнала под мантинелата, изведнъж изскочи от платното, видях я на метри от мен, каза Георги Калоянчев и допълни: "Играл съм и съдии, и прокурори, но сега разбирам колко е бутафорно.

"Прокурорката Румяна Янкова и адвокат Хари Хараламбиев бяха единодушни, че Боярова е минала мантинелата и се е опитала да пресече платното на забранено място. Бургаският апелативен съд потвърди наказанието, но последната инстанция – Върховният касационен съд оправда Георги Калоянчев.

Калата слезе от театралната сцена през лятото на 2007 г., защото казваше, че не иска да става за смях пред публиката, която го обича. Признаваше обаче, че всяка вечер преди да заспи се връща в спомените си за най-силните години на Сатиричния театър, на който е един от основателите.