Спомен за Павел Васев (ФИЛМ)

Българският културен институт в Москва и Сатиричният театър почетоха паметта на режисьора, който е роден на 15 април

Култура
16:30 - 15 Април 2020
7486
Спомен за Павел Васев (ФИЛМ)

Ако беше жив днес Павел Васев щеше да навърши 69 години. Днес Сатиричният театър и Българският културен институт в Москва - двете културни институции, чийто директор бе той, почетоха паметта му.

"На 15 април 1951 г. е роден Павел Васев. Под неговото ръководство като директор Сатиричният театър посрещна през 2007 г. своя 50-ти юбилей. Павел ще остане неизменно на 68 години... а паметта за него - завинаги в историята на нашия театър", написаха във фейсбук страницата си от Сатиричния театър.

БКИ в Москва пък излъчи онлайн 22-минутния документален филм на Павел Васев "Ген" (1985). "Черно-бял, заснет много красиво, филмът е несекващ монолог за голямата наука "краварството". Можем да заменим краварство с всеки друг вид човешка дейност и да се развълнуваме до сълзи, ако ни я разкрива толкова запален в работата си човек, какъвто е героят на филма. Той мечтае на едро. "При нас граници няма. Най-хубавата професия!" Високо е поставил летвата: "...моят живот може да не стигне". Така неистов в работата си беше и Павел Васев, дългогодишен директор на БКИ в Москва, човек, който не администрираше изкуството, а създаваше предпоставки за работа на хората, които се занимават с творчество", споделиха колегите му от Българския културен институт в Москва начело с директора Буряна Ангелакиева.

Павел Васев е режисьор и сценарист на филма "Ген". Лентата беше удостоена със Специалната награда на журито на Фестивала на българските късометражни филми, Пловдив, 1985, както и с Наградата на СБФД за документално кино, 1985.

Павел Васев почина на 8 ноември 2019 г., след като близо година преди това бе покосен от тежък инсулт в Москва. Известният режисьор и бивш директор на Народния театър и Сатирата и ръководител на Българския културен център в Москва лежа половин година в руска болница след прекаран удар малко преди Коледа през 2018 г. Няколкократно бяха правени опити да бъде върнат в България, но руските лекари не разрешаваха местенето му поради състоянието му.

По инициатива на Вежди Рашидов и със съпричастието на депутати и общественици това стана технически възможно едва на 7 май 2019 г. Въпреки усилията на лекарите от няколко български болници 68-годишният Павел Васев издъхна в реанимацията на болница ИСУЛ.