Спомен за Павел Васев в София и в Москва

Приятели и колеги на режисьора ще го почетат с прожекции на негови филми в кино "Одеон" и в Българския културен институт в Русия

Общество
08:06 - 13 Декември 2019
2587
Спомен за Павел Васев в София и в Москва

В памет на Павел Васев (1951-2019) в понеделник, 16 декември, в кино "Одеон" ще бъдат прожектирани негови филми, научи Lupa.bg. Така приятели и колеги на режисьора и оператор ще го почетат и ще отбележат 40 дни от кончината му. Павел Васев издъхна на 8 ноември след серия инсулти, които получи в Русия. 

В кино "Одеон" ще бъдат показани пет филма, режисирани от него от 1975 до 1986 г. Зрителите ще могат да видят "Гошо и неговата компания", "Спомени", "Ген", отличен със Специална награда на журито, ФБКФ Пловдив, 1985 г., както и с Наградата на СБФД за документално кино през 1985, "Среща на Елба" и "Песен от земята".

Българският културен институт в Москва, чийто директор беше Павел Васев, също ще почете твореца, научи още Lupa.bg. На 17 декември, вторник в нашия културен център в руската столица също ще се състои вечер, посветена на режисьора. Ще бъде показан документалният филм "Хенри Мур", чийто режисьор и оператор е Павел Васев. Тя е заснета съвместно с журналиста Тома Томов, който е сърежисьор и сценарист на филма. Музиката е на Васил Казанджиев. Очаква се на прожекцията да дойдат и много руски кинотворци, които са били приятели с Павел Васев и са работили с него.

Павел Васев е роден в София на 15 април 1951 г. в семейството на дипломата Ангел Васев. През 1969 г. завършва средно образование в Югославия. Започва да учи във Филмовата академия в Белград. През 1973 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност театрална режисура в класа на професор Христо Христов.

Васев бе уважаван мениджър в културата - в киното и в театъра. Заема различни постове в управлението на българската култура: директор на Студия за телевизионни филми "Екран", заместник-министър, председател на Съюза на българските филмови дейци, административен директор на Народния театър, директор на Народния и на Сатиричния театър, директор на Националния филмов център.

Последната културна мисия на Васев, защото той приемаше работата си наистина като мисия, беше директор на Българския културен център в Москва. В името на развитието на българо-руските културни взаимоотношения той направи изключителни усилия да има размяна на изложби, филми, спектакли, припомнят хора, работили с него. В руската столица той получи няколко инсулта и прекара в тамошни болници половин година, а през май бе докаран в София с правителствен самолет. Павел Васев издъхна в ИСУЛ и за съжаление лекарите не успяха да го спасят.