Спор в НС заради въвеждането на еврото

Костадин Костадинов отново настоя за референдум

Новини
10:33 - 27 Юни 2024
1214
Спор в НС заради въвеждането на еврото

Темата за въвеждането на еврото у нас предизвика скандал между парламентарните групи на "Възраждане", ДПС и ПП-ДБ. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отново настоя за референдум: 

"Нека дадем възможност гражданите да посочат дали България трябва да бърза на всяка цена да унищожи една от най-стабилните валути между другото в момента в света - българският лев, и една от най-старите съществуващи - със 144-годишна история, като ще търсим съдействие по тези въпроси както в Народното събрание, така и в Европейския парламент чрез нашите евродепутати и партниращите ни политически сили на европейско ниво, където на 16 юли "Възраждане" ще внесе петиция за провеждане на референдум в България, и за която петиция вече сме осигурили, на този етап, подкрепата на 9 политически партии от всички европейски държави".

Йордан Цонев от ДПС напомни, че преговорите се движат по график:  

"Ние предварително знаехме, че юнският доклад ще бъде негативен по отношение на инфлацията, тъй като това е процес, който не може да бъде коригиран в рамките на няколко месеца или на половин година. През септември-октомври ще има "ъпдейтване" на този доклад и тогава ние ще сме покрили критерия и лошата новина за вас е, че България ще получи решение за въвеждане на еврото догодина юни и ще го въведе на 1 януари 2026 г., както впрочем е правилното. И всички останали, които говорят за въвеждане на еврото по средата на годината, просто не разбират този процес".

Мартин Димитров от ПП-ДБ обвини на свой ред "Възраждане" в манипулация:

"Хърватия, когато въведе еврото, има най-високият растеж на доходите в Европейския съюз. Затова сте против Еврозоната, защото не искате този голям успех за България! В средата на 2025 година, от 1 юли, е напълно възможно, напълно реално, въвеждането на еврото в България. Другото са лъжи и инсинуации".