Сръбски мафиоти спасиха руски агент от ареста в Италия

Крими
21:38 - 01 Юни 2023
6705
Сръбски мафиоти спасиха руски агент от ареста в Италия

Близки до организираната престъпност в Сърбия лица са организирали бягството на 22 март от Италия на намиращия се под домашен арест в Милано руски шпионин Артьом Ус. Обявиха го вчера всички влиятелни всекидневници на Апенините, позовавайки се както на публикация ден по-рано в нюйоркския вестник “Уолтрийт Джърнъл”, така и на източници от италианските специални служби.

Медиите изрично подчертават, че в станалото световно известно шеметно потъване вдън земя на набедения за “Кремълски Джеймс Бонд” четирийсетгодишен мъж поне на италианска територия не са били замесени агенти на Москва. Опасявайки се, че могат лесно да бъдат засечени и разкрити от местните специални служби, по всяка вероятност руснаците били ръководили операцията от Белград, където беглецът е отведен от мафиотите и след това е отлетял за родината си.

Артьом Ус бе арестуван в средата на октомври миналата година на миланското летище “Малпенса” въз основа на международна заповед за задържане, издадена от прокуратурата в Ню Йорк. Американските магистрати поискаха екстрадицията на подвизаващия се в Италия като предприемач в туризма руснак, тъй като според тях той бил организатор на трафик на оръжие и западни военни технологии към Москва, но също така и на контрабанда на петрол и пране на пари. В очакване на решение на съда в Милано за въпросната екстрадиция, първоначално Артьом Ус бе заключен в местен затвор, а в края на ноември бе пуснат под домашен арест с електронна гривна за проследяване и заживя в наето от жена му луксозно жилище.

В същото време, според източниците на италианските медии, руските специални служби започват да планират освобождаването и извеждането на техния човек от Апенините, като решават да се доверят на сръбската мафия. Просто защото организираната престъпност на западните ни съседи разполагала в Италия с много здрава и проверена мрежа от активно действащи “под прикритие” нейни представители и от множество ятаци. Подбраният екип от изпечени в незаконни афери и владеещи добре италиански език престъпници проучил в детайли възможностите за измъкване на Артьом Ус от домашния арест и когато на 21 май съдът в Милано постановил неговата екстрадиция в САЩ, сърбите стартирали операцията по извеждането му.

Както вече бе писано многократно, най-напред руският шпионин е натоварен от “похитителите” си в скромен Фиат панда. След това е качен пък в няколко луксозни джипа подред, като за да заблудят евентуалните преследвачи, веднага след прехвърлянето му, автомобилите духвали в различни посоки. Интересното е, че те до един били с нормална италианска регистрация, но собствениците им въобще не знаели, че притежават подобни возила.

С последното от тях Артьом Ус пресякъл границата на Италия със Словения, после вероятно е бил качен в автомобил с местна или хърватска регистрация, а накрая - в такъв със сръбски номера. Според италианските медии сръбските мафиоти били подготвили за руския шпионин и няколко фалшиви паспорта от балкански страни, като вероятно при преминаването на словенско-хърватската и хърватско-сръбската граница той ги е сменял.