Сръбският посланик: Благодаря ви, братя българи

Ако трябваше да се случи такава катастрофа е добре, че се случи в България, категоричен е н. пр. Желко Йович

Общество
09:31 - 16 Август 2022
4723
Сръбският посланик: Благодаря ви, братя българи

Почти всички сръбски деца, пътували с автобуса, който катастрофира на АМ "Тракия" от вчера вече са в Република Сърбия. Две момчета в най-тежко състояние са в болница - в "Пирогов".

Има още едно семейство - баща, майка и три дъщери, които са останали в болницата в Стара Загора. Там е и един възрастен, който е ампутиран крайник.

Всички останали вече са в Република Сърбия и се надяваме след няколко дни ще бъдат вкъщи при своите семейства. Това каза пред БНТ посланикът на Република Сърбия у нас н. пр. Желко Йович.

"Лично аз и всички мои приятели в Сърбия, всички сръбски институции сме много доволни за всичко, което са получили нашите граждани след тази ужасна катастрофа.

В такова едно положение никога човек няма как да е доволен, когато се случи, но когато виждаш една друга нация, друг народ - братски, приятелски, когато виждаш как се грижи за своите граждани, че всички са заедно, действат веднага, спешно и като един, няма как да не си доволен.

Това казах на моите български приятели вчера - ако трябваше да се случи такава катастрофа е добре, че се случи в България.

Благодаря, братя българи, благодаря на всичките институции, на кмета на Стара Загора, на обикновените хора. Тук не бяха само институции.

В първия момент виждахме реакция на обикновени хора, които са се връщали от морето, които реагираха веднага, не са мислили за себе си, за своите деца в колата, но са мислили как да помагат на децата, които се нуждаят от помощ. Много благодаря на всички, които са участвали", каза н. пр. Желго Йович.

Посланикът каза още, че катастрофата е тема номер едно в Сърбия и се разисква кой е виновен и защо се случи.