Срам! Вандали поругаха паметници в Скобелевия парк в Плевен

У нас
11:01 - 23 Април 2019
4248
Срам! Вандали поругаха паметници в Скобелевия парк в Плевен

Вандали вилняха в Скобелевия парк-музей в Плевен и изпотрошиха исторически паметници, стана ясно от съобщение на местната община. 

На парчета е счупен бял мраморен кръст на паметника на Втора артилерийска бригада. Стената на къщата-музей "Стоян и Владимир Заимови" е напръскана със спрей. Нанесени са поражения на осветителни тела.

От Регионалния военноисторически музей са се заели с отстраняване на пораженията от вандалските прояви.


Кметът на Плевен Георг Спартански коментира, че най-вероятно в тази част на парка ще се наложи да бъдат монтирани камери за видеонаблюдение. Според него възмущението на гражданите към подобен род прояви, което засега е само в интернет пространството, трябва да се пренесе като подаване на реални сигнали за нарушенията.

Докато гражданското общество не започне да посочва авторите на нарушителите и да свидетелства срещу тях, няма да се справим с тях, е убеден Спартански.

Скобелевият парк в Плевен е паметник на културата с национално значение. Създаден в периода 1904 – 1907 г. по инициатива на комитета „Цар Освободител Александър ІІ с председател Стоян Заимов.

Мемориалният парк е разположен в югозападната част на Плевен, на мястото, където се сражава отрядът на ген. М. Д. Скобелев и където се водят най-ожесточените боеве по време на третия щурм за Плевен на 11 – 12 септември 1877 г. При Зелените възвишения загиват около 6 500 души от 13-хилядния отряд на ген. М.Д. Скобелев. 

В центъра на парка е издигната Братска могила-костница. Върху нея, в специално направени ниши от бигор са поставени 4-и 9-фунтови оръдия от Руско-турската война 1877-1878 г., а на върха е поставен Георгиевски кръст за храброст.

Входът към Скобелевия парк


Паркът е изграден с доброволни дарения от целия български народ. В началото на парка са поставени бюст на ген. М. Д. Скобелев и паметна плоча с текст за изграждането на парка. Главният вход е оформен с дула на руски оръдия. Оригинални оръдия от Руско-турската война през 1877-1878 г. са подредени в батареи около братската могила-костница и при главната алея на парка.

Скобелев парк е тържествено открит заедно с къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” и параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец” на 3 септември 1907 г. в присъствието на българския княз Фердинанд І, височайши гости от Русия, министри, депутати, граждани и гости на града. В Скобелев парк се намира управлението на Военноисторическите къщи музеи, впоследствие превърнато в Къща музей „Стоян и Владимир Заимови”.

През последниге години паметниците в градината често стават жертва на вандализъм.

Снимки: Плевен Днес