Средиземно море е погълнало близо 100 мигранти от началото на годината

ЕС
13:51 - 30 Януари 2024
1605
Средиземно море е погълнало близо 100 мигранти от началото на годината

Близо 100 мигранти са загинали или изчезнали в централната и източната част на Средиземно море от началото на годината, съобщава "Ройтерс".

По данни на агенцията на ООН по миграцията това е над двойно повече от броя, регистриран през миналата година за същия период.

Статистиката беше представена по време на конференция Италия-Африка в Рим, на която присъстваха десетки африкански лидери и служители на Европейския съюз, за ​​да обсъдят икономическите връзки и начините за ограничаване на нелегалната миграция към Европа.

"Последните данни за загинали и изчезнали са ярко напомняне, че цялостен подход, който включва безопасни и редовни пътища, е единственото решение, което ще бъде от полза както за мигрантите, така и за държавите", заяви Ейми Поуп, генерален директор на Международната организация за миграция (МОМ).

Проектът за мигранти в неизвестност на МОМ е установил, че 3041 мигранти са загинали или изчезнали в Средиземно море през миналата година - значително увеличение в сравнение с общо 2411 през 2022 г.

По-рано този месец около 40 тунизийски мигранти изчезнаха, след като отплаваха с лодка към италианския бряг.

Тунис замени Либия като основна отправна точка за преминаване през Средиземно море за хора, бягащи от бедност и конфликти.