Срив на US банка разтърси финансовия свят

Икономика
16:32 - 10 Март 2023
2623
Срив на US банка разтърси финансовия свят

Американските и европейските държавни облигации поскъпваха в петък заедно на фона на общото нежелание на инвеститорите да рискуват след появата на информация за проблемите на калифорнийската Silicon Valley Bank (SVB), която е сред най-големите банки в Съединените щати и най-голямата в Силиконовата долина.

В същото време целият банков сектор от двете страни на Атлантическия океан е подложен на натиск, какъвто не се беше случвал в последните две години, обобщава "Блумбърг". До обед цената на акциите на всички големи търговски банки се срина.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна към 13 часа българско време по данни на "Ройтерс" до 3.868% годишно от 3.911% при затварянето на предишната сесия, подобно е положението и с германските облигации - спад до 2.55% от 2.64%, а на британските - до 3.733% от 3.802%.

Само за два дни четирите най-големи американски банки са загубили 52 милиарда долара на борсата, след като целият финансов сектор бе разтърсен от трудностите на SVB която е обвързана с технологичния сектор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В сряда SVB Financial Group - компанията майка на SVB, обяви спешната разпродажба на американски държавни облигации и ипотечни облигации на обща стойност 21 милиарда долара от портфейла на банката поради по-голямо от очакваното изтичане на клиентски средства от депозити. SVB загуби 1.8 милиарда долара при спешната продажба на ценни книжа, във връзка с което възнамерява да набере средства чрез предлагане на акции в размер на 2.25 милиарда долара.

Проблемите на Silicon Valley Bank са отчасти свързани с агресивното затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед), пише The Wall Street Journal. Увеличаването на лихвените проценти води до намаляване на стойността на облигациите в портфейлите на банките, но нереализираните загуби не е задължително да се превърнат в проблем за финансовите компании. В случая със SVB затрудненията възникнаха, защото банката трябваше да продаде тези активи на загуба, за да покрие изтичането на средства от депозити.

Страховете, че други финансови институции ще се сблъскат с подобни проблеми, доведоха до срив на американските банкови акции в четвъртък, който в петък се пренесе и в Европа.

Акциите на SVB паднаха с 61% по време на търговията. KBW Bank Index, който включва акции на 24 американски банки, се срина с над 7% - най-много от юни 2020 година.

"На инвеститорите беше показано много ясно какво може да направи повишаването на лихвените проценти за икономиката", каза Франк Соледер, анализатор в ActivTrades, цитиран от Bloomberg.

Сигнали за възникващи проблеми в банковия сектор ограничават способността на Фед да повиши допълнително лихвите, казват експерти. Според тях същото се отнася и за Европейската централна банка (ЕЦБ), въпреки че само преди броени дни президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че повишаването на лихвите ще продължи и на мартенската среща ще повиши основния лихвен процент с 50 базисни пункта.

Да припомним, че във вторник и сряда пред американските законодатели в двете финансови комисии на Сената и на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ председателят на Фед Джером Пауъл подчерта,  че процесът на повишаване на лихвите не е приключил, тъй като инфлацията остава висока.

"Нарастващите опасения относно финансовите компании могат да поставят под въпрос темповете на повишаване на лихвените проценти от централните банки в САЩ и в Европа", каза Кристоф Ригер, анализатор икономист в Commerzbank AG.

Вероятността за повишаване на лихвения процент от Фед с 50 базисни пункта през март сега се оценява от пазара на 50%, а не на 75%, както преди новините за проблемите със SVB.

До 14 българско време най-големите европейски банки загубиха между 3 и 7 процента от цената на акциите си: на френските Societe Generale (-5.01%), на BNP Paribas (-4.12%) на Credit Agricole (3.03%), на германската Deutsche Bank (7.24%), на британската Barclays (-4.95%), на италианските Intesa Sanpaolo (3.77%) и UniCredit (-3.68%) и на швейцарските UBS (-3.43%) и Credit Suisse (-4.05%).