Срути се жилищна сграда в Египет, 12 души са загинали

Свят
22:08 - 17 Юли 2023
2122
Срути се жилищна сграда в Египет, 12 души са загинали

Най-малко 12 души са загинали при срутване на жилищна сграда в египетската столица Кайро, съобщават местните власти, цитирани от БТА. Спасители продължават да претърсват развалините.

Срутването на сгради е често срещано явление в Египет, където некачественото строителство и липсата на поддръжка са широко разпространени в бедните градски квартали и селските райони.

Египетската държавната информационна агенция МЕНА съобщи, че спасителните екипи са извадили тела на загинали от отломките и са изпратили четирима оцелели в болница след срутването в квартал Хадаек ел-Кубах в Кайро, на около три километра от центъра на града.

Заместник-губернаторът на Кайро Хосам Фаузи добави, че продължава търсенето на двама изчезнали.

Срутването вероятно е причинено от един от обитателите на приземния етаж, който е премахнал няколко стени по време на предишни ремонтни дейности, коментира главният прокурор след първоначалното разследване. Мъжът е арестуван и се разпитва, съобщи прокуратурата.

Министерството на социалната солидарност на Египет заяви, че ще отпусне 60 000 египетски лири (1940 долара) на семействата на жертвите. Министерството също така посочи, че ще предостави помощ на ранените и ще следи за щетите върху близките имоти.

Силите на реда са отцепили района докато спасителните екипи претърсват развалините в търсене на оцелели.