Стачка парализира Франция, Макрон клекна

Президентът се отказа от увеличаване на възрастта за пенсиониране на 65 години, след като крайно левите синдикати вдигнаха гражданите на протест

Актуални новини
18:49 - 29 Септември 2022
6991
Стачка парализира Франция, Макрон клекна

Френският президент Еманюел Макрон реши да не настоява за повишаване на възрастта за пенсиониране до 65 години в законопроекта за бюджета догодина, отхвърляйки по този начин своята идея, която разгневи профсъюзите и раздели неговия центристки съюз, съобщава "Файненшъл таймс".

Ходът показва как Макрон е принуден да се бори с доста по-силна опозиция през втория си управленски мандат, след като партията му загуби мнозинството си в парламента през юни.

Крайно дясната партия на Марин льо Пен и левият алианс, воден от Жан-Люк Меланшон, са против повишаването на възрастта за пенсиониране, така че Макрон ще трябва да намери съюзници в центъра, ако иска тази реформа да мине.

Премиерът Елизабет Борн каза по-рано в четвъртък пред Франс Прес, че правителството ще започне преговори с профсъюзи, работодатели и други политически партии с оглед на приемането на закона през следващите месеци.

Като цяло правителството все още иска да повиши възрастта за пенсиониране на 65 от настоящите 62 години, което беше едно от предизборните обещания на Макрон, смятано от него за ключово за подобряване на публичните финанси на Франция.

"Ние избрахме диалога и консултациите", каза Борн.

Отстъплението от тази идея идва в момент, когато твърдолевият профсъюз CGT провежда Ден на национална стачка в четвъртък, за да протестира срещу пенсионната реформа и да призовава за по-високи заплати на фона на кризата с разходите за живот.

Общонационална стачка във Франция, свикана от крайно левите синдикати, претендиращи за по-високи заплати, доведе до нарушения в енергийния сектор, след като работещите в ядрените централи се присъединиха към протестните действия, предаде Ройтерс. Стачките засегнаха  рафинериите на "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) за трети пореден ден.

24-часовата стачка на Националната федерация на работещите в мините и енергетиката  към Общата конфедерация на труда (Се Же Те – FNME – CGT) намали капацитета на електрическата мрежа във време, когато Франция вече се сблъсква с рекорден брой прекъсвания на електрозахранването от ядрени реактори.

Стачката е понижила генерираната ядрена електроенергия с 3,3 гигвавата към 10:20 часа българско време, според данните на Е Де Еф (EDF) и е намалила производството на хидроенергия с  610 мегавата. Очаква се стачката да доведе до нарушения в училищата и транспорта. 

Това е тест за способността на синдикатите да мобилизират подкрепа и барометър за потенциално социално недоволство, след като президентът на Франция Еманюел Макрон продължава да настоява с плановете за реформа на пенсионната система. Очаква се правителството да изготви проектозакон до Коледа.

Кризата с цената на живота в Европа засилва натиска върху инфлацията на заплатите и частни, и държавни компании са изправени пред  искания от служителите за увеличение на възнагражденията, за да се смекчи ефектът на повишаващите се цени.

Не се очакват сериозни нарушения в трафика на влаковете и метрото в столицата, според прогнозите на участници в стачката. Средно два от три автобуса ще се движат в Париж.

Междувременно туристите в Париж не са могли да посетят днес Айфеловата кула заради стачката срещу по-високите цени планираните реформи  в пенсионната система, съобщи компанията оператор на обекта, цитирана от ДПА.

Посетителите, които са си купили билети онлайн са били информирани по електронната поща, подчерта компанията, извинявайки се за причиненото неудобство.

Във Франция често има национални протести през есента по социални въпроси. Въпреки това благодарение на отпуснатите милиарди евро помощи и тавана върху цените на електроенергията инфлацията във Франция е по-ниска, отколкото в другите европейски страни, отбелязва ДПА.

Планираните реформи за увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 или 65 години продължават да будят много противоречия в страната.