Станишев подкрепя тезата на Божанков: БСП е двойник на "Възраждане"

Политика
09:21 - 29 Януари 2023
1555
Станишев подкрепя тезата на Божанков: БСП е двойник на "Възраждане"

Загуби се линията, че БСП е алтернативата на ГЕРБ. Сега алтернативата на ГЕРБ са "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Смятам, че БСП отстъпва позиции, за съжаление. БСП тръгна в посоката да се бори с традиционалисти и националисти на техен терен. Когато се състезаваш с други на техен терен - губиш.

Това заяви бившият лидер на Столетницата, ПЕС и експремиер Сергей Станишев пред БНТ. 

Той допълни, че ставаме свидетели на политически театър с предизвестен край, тъй като политиците са се отказали от своята т. нар. периферия.

Така Станишев на практика подкрепи изразената в петък теза на вече независимия депутат (бивш член на ПГ на БСП - б.р.) Явор Божанков, че БСП е започнала да играе опасната роля на двойник на "Възраждане". 

"Всеки говори на ядрото избиратели. Когато няма политическа стабилност и легитимно управление, то няма как да стои толкова тежко като редовно избрано правителство. България започва да се възприема като болния човек на Eвропа. Пет поредни извънредни парламентарни избори е крайно несериозно. Хората виждат, че няма доверие в политическата система", коментира бившият лидер на ПЕС.

По думите му това създава среда за нахлуването на всякакви опасни популистки идеи като референдума на "Възраждане" за отказ от влизане в еврозоната и на "Има такъв народ" за свикване на Велико народно събрание промяната на политическата система в президентска република.

"С това се оспорват консенсуси, градени с десетилетия - за членството ни в ЕС и за парламентарната република. Това създава всякакъв вид проблеми и затова бих призовал партиите малко да оберат езика - ние сме добрите, те са лошите. Нали после ще трябва пак да седнат на някакви маси, четвъртити или кръгли и да вземат някакво решение", заяви бившият премиер.

Според Сергей Станишев БСП губи позиция. Той подчерта, че на 11 февруари ще се състои поредния тест на БСП - Конкресът на партията. За Станишев важният въпрос на този конгрес трябва да бъде оставката на ръководството:

"На избирателите се казва "Продължаваме напред", ама къде напред - по-надолу. БСП вече е доволна не да бъде първа или втора политическа сила, както сме свикнали да се борим, а на позицията, която сме сега.

Да бъде пета и като някакъв балансьор, какъвто беше ДПС, да се залепва за една или другата страна. Предстои пореден тест пред нашата партия. На 11 февруари е Конгресът на партията - за мен въпросът е дали да не бъде предложена оставката на ръководството. Дневният ред, предложен от ръководството е извън времето и пространството."