Станишев трясна ли вратата на Корнелия ?

Лидерката на БСП няма полезен ход за завръщане на основната опозиция в парламента

Коментар
19:49 - 14 Март 2019
2808
Станишев трясна ли вратата на Корнелия?

Лидерът на ПЕС, бивш на БСП и евродепутат Сергей Станишев се разшета предизборно из България. Май е видно, че „завръщането“ не е само за евроизборите през май. По-видно е, че Станишев някак си цапардоса точно настоящата червена лидерка Корнелия Нинова. Всъщност засега й затвори вратата, водената от нея основна опозиционна партия БСП да се върне в парламента, напуснат по стратегия на самата Нинова. Което пък моментално препраща към „съмнението“, че Сергей не се е върнал само предизборно.

С няколко от своя страна стратегически обобщения Сергей Станишев вдигна Корнелия Нинова във въздуха, всъщност остави я в партийна и политическа безтегловност. „Излизането от парламента е радикален ход, важното е какво правиш извън народното събрание, ако няма революционна ситуация“, рече Станишев.

Което означава, че когато си напуснал Народното събрание без готовност за категоричното, че този парламент е изчерпан и искаш предсрочни избори, а с цел привличане вниманието на обществото към някакви единични каузи, то завръщането трябва да е само ако поне си успял да се пребориш отвън за тези каузи.

Което обаче на Нинова не й се получи. И увисна в разкрачка хем да е парламентарна опозиция, хем да е отвън опозиционно. И както й подсказа Сергей, без особено полезен ход за връщане на червените депутати по банките в пленарната зала. И май е точно така! Ето защо!

Останалите политсили в НС веднага демонстрираха, че могат да си работят и без БСП.

Решението за напускане на парламента пък бе взето в червената централа конкретно заради измененията в Изборния кодекс, сред тях и вдигането прага на преференциалното гласуване. От ГЕРБ обаче вече декларираха, че ще върнат ниския праг на преференциите. Склониха и за избор на нова ЦИК и т.н. Накратко, демонстрира се, че условията на БСП за Изборния кодекс са изпълнени. Е, не се прие, и то единодушно, ветото на президента Румен Радев върху промените в изборното законодателство, както поиска Нинова. Но пък това и не беше в изнчалните й условия.

При излизането на БСП от НС веднага стана ясно, че Корнелия може да се принуди да се върне, защото не всички в партията, особено „враговете й с партиен билет“, не одобряват крайния й ход. Само че, дори и заради това вече не се налага да се връща „принудително“, понеже опонентите на Нинова вече изконсумираха тази й стъпка в своя полза – справка Сергей Станишев.

Не се налага червените да се връщат дори и заради заплатите си. Понеже тази мярка от страна на мнозинството вътре в парламента – да се спрат възнагражденията на излезлите, не се случи, замразена е идеята „засега“.

Така дори не се задава на хоризонта адекватна причина БСП да вземе и да се върне. А ако все пак решат да го направят, то точно върху главата на лидерката ще се изсипят оценки на купчини, че е победена, сдала е багажа. При това не само от чуждите, а и от своите. Което пък сочи, че Корнелия не вече просто в разкрачка, а в болезнен политически и партиен шпагат.