Станишев за Корнелия: Когато нещо се прави на инат, се получава отпор

Политика
08:43 - 15 Април 2019
1801
Станишев за Корнелия: Когато нещо се прави на инат, се получава отпор

"Националният съвет показа, че чува гласа на партията. Резултатите от пленума не са бламиране на лидера. Когато нещо се прави на инат, се получава отпор." Такава оценка на драмата в БСП шефът на ПЕС Сергей Станишев ден след инфарктното близо 10-часово заседание, при което предложената от Корнелия Нинова листа за евровота бе пренаредена основно. Самият лидер на ПЕС въобще не бе включен, но след таен вот зае 5-тото място.

Станишев е казал на Нинова, че  листата й е подарък на ГЕРБ, защото е знаел какво ще направи ГЕРБ. Лидерът на ПЕС посочи, че след като разбра за червената листа, премиерът  Борисов веднага отбеляза, че БСП е антиевропейска партия и е щял да използва това през цялата кампания, цитира го "24 часа".

Гласът на хората имаше значение, а Националният съвет показа, че БСП е най-демократичната партия, подчерта кандидатът за евродепутат.

Станишев е убеден, че цялото напрежение около подредбата на имената е можело да се спести и никога не се е случвало подобно нещо.

„Участвам в кампанията не с амбицията на всяка цена да стана евродепутат. Постигнал съм в живота си изключително много. За мен е важно партията ясно да заяви своята социалистическа и европейска ориентация и обвързаността ни с нашето политическо семейство. Защото искаме по-добра Европа, а има много рискове“, коментира Станишев.

По повод подкрепата на Елена Йончева, която публично коментира, че иска Станишев да е в листата, той каза: „Елена е спонтанен, искрен и честен човек. Когато казва нещо, тя го мисли. И съм й благодарен за подкрепата.“  

По повод декларацията на Нинова след края на инфарктния пленум, че не тя, а вече Националният съвет носи отговорност за резултатите на БСП от евроизборите, Станишев коментира: „Несериозно е. Политиката не е въпрос на налагане на собствена воля, а на намиране на решения, които са обединяващи.“.

Според Станишев всеки лидер  носи отговорност и не може да се скрие. И предупреди, че ако някой гледа на тази кампания като начин да си намери индулгенция, това няма да сработи. Защото другата страна може да каже - ние искахме партиен водач, ти ни наложи непартиен, всеки винаги може да намери извинение.

Всеки трябва да се смири и да работи, политиката не е игра на самолюбие, на инат, на егоизъм. Да, НС коригира лидера, и мен са ме коригирали, допълни Станишев. И обясни, че всеки допуска своите грешки и се надявал всеки да се поучи от тях.

Президентът на ПЕС призова шефът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, който влезе на 4-о място в червената евролиста, да покаже повече ангажираност към БСП като партия, за да го приемат хората като част от нея.