Стартът е даден! Откриха XXIV Зимни олимпийски игри

Зимни
14:19 - 04 Февруари 2022
4183
Стартът е даден! Откриха XXIV Зимни олимпийски игри

Зимните олимпийски игри в Пекин статритаха традиционно - с церемония, която само китайците могат да направят! Цветно и грандиозно! След приветствието на президента на Китай Си Дзинпин и председателя на МОК Томас Бах, бе издигнато китайското знаме, последвано от химна на страната.

Пекин е първият град, който приема Лятна и Зимна олимпиада. През 2008 в китайската столица се проведоха летните олимпийски игри, на който България завоюва 5 медала.

Сега България ще бъде представена от 16 спортисти в Пекин – най-малката ни делегация от 80-те години на миналия век насам. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски бягането, ски скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните.

Знаменосци на България на церемонията по откриването ще бъдат Мария Здравкова и Радослав Янков.

На церемонията присъстват около 30 държавни ръководители, въпреки призива на САЩ за дипломатически бойкот.

На най-големия форум в белите спортове по първоначални данни трявашe да участват общо 2871 състезатели (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни, но пандемията от КОВИД-19 непрекъснато нямалява броя им. Хаити и Саудитска Арабия, ще направят своя дебют на зимни игри.

Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 различни спорта: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, северна комбинация, ски свободен стил, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, бягане с кънки, шорттрек и кърлинг.