Става страшно: Мигранти и полиция се бият край Солун

При безредиците властите са използвали сълзотворен газ и зашеметяващи гранати

Новини
16:08 - 05 Април 2019
2445
Става страшно: Мигранти и полиция се бият край Солун

Ново напрежение е възникнало в ранния следобед между мигранти и полиция край мигрантския лагер Диавата близо до Солун, съобщава "Катимерини", цитиран от БТА.

Някои от мигрантите, броят на които вече достига 2000, са събрали нещата си и са се опитали да пробият полицейския кордон. Начело на опита е застанал алжирец в инвалидна количка. Полицейските сили за борба с масовите безредици са използвали сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да ги отблъснат.

От снощи стотици мигранти се събират край Солун. Те казват, че се събират в отговор на анонимен призив в социалните мрежи да тръгнат към границата със Северна Македония, която се намира на 60 километра от там, за да продължат към Западна Европа. Сблъсъци между мигранти и полицията имаше и днес сутринта.

След последния си неуспешен опит да пробият кордона, мигрантите са тръгнали в обратна посока и са запалили пространство със сухи треви. Участващите в безредиците край Солун викат на английски и на гръцки призиви към Гърция да отвори границите. Върховният комисариат на ООН за бежанците осъди призивите в социалните мрежи към безредици и предупреди, че държавите имат право да охраняват границите си, съобщи Асошиейтед прес.

Гръцкият министър за миграцията призова мигрантите да се върнат в центровете за настаняване. Над 70 000 мигранти са блокирани в Гърция след затварянето на границите през 2016 г. и споразумението между ЕС и Турция, целящо да спре миграционния поток. 

Полицията използва сълзотворен газ по време на сблъсъци при бежанския лагер в село Диавата, недалече от Солун

СНИМКА: БТА