Стават ли безполезни ваксините?

Здраве
09:11 - 02 Март 2021
6485
Стават ли безполезни ваксините?

Вирусът SARS-CoV-2, като всички коронавируси, е РНК-вирус, който мутира почти веднъж месечно.

Различните му варианти обясняват и защо в определени части на света вирусът предизвиква различни по тежест инфекции и защо при различните хора заразата преминава различно.

Сред най-притеснителните за учените и здравните експерти варианти са британският, южноафриканският и бразилският вариант.

Но новата мутация не обезсмисля създадените наскоро ваксини. Всички тези препарати са проектирани да кодират информацията за коронавируса така, че въпреки мутацията да стимулират нашата имунна система.

„Няколко доста положителни новини – една доза от ваксината на Pfazer (а и вероятно на другите производители) предоставя доста по-висока защита от очакваното. Установено е, че ваксините не просто предпазват индивидуално всеки ваксиниран, а намаляват риска от разпространение на вируса.

Самото ваксиниране пък от друга страна премахва риска от хоспитализиране или с други думи – развиване на тежки инфекции и евентуално фатален край.“, пише в блога си „Наука и критично мислене“ Йордан Стефанов, доктор по биология в направление микробиология, ензимология и молекулярна биология.

Ако наскоро сте получили първа доза ваксина, не бързайте да се връщате към навиците си отпреди пандемията, изчакайте поне две седмици.