Стефан Стефанов спря атаката на К2 заради буря

Катерачът и виден столичен адвокат достигна 82000 метра, тръгна надолу по решение на шерпите

Новини
12:41 - 18 Юли 2019
3284
Стефан Стефанов спря атаката на К2 заради буря

Алпинистът Стефан Стефанов не успя да изкачи втория по височина връх на планетата К2 заради лошото време. Въпреки това той е достигнал завидните 8200 метра. Той е слязъл към Базов лагер, след като шерпите са настояли експедицията да бъде прекратена. Причината са обилните снегове и сериозната лавинна опасност. Катерачът е успял да достигне най-опасния участък по реброто Абруци - "Гърлото на бутилката", на 8200 м височина, но се е наложило да се върне в Лагер 4 в нощта на сряда срещу четвъртък, заедно с другите от експедицията. 

Атаката на един от най-трудните и коварни върхове К2 започна вчера, в късния следобед, след тежка нощ в Лагер 4, където Стефанов и другите членове на екпедицията изчакваха шерпите да фиксират въжетата до горе.

"Ужасна нощ без кислород! Лошо време! Много вятър и сняг", написа Стефанов.

Ден по-рано, на 16 юли, лавина падна в участъка "Гърлото на бутилката", между Лагер 4 и върха. Леко пострадаха петима шерпи. По това време българинът е бил в Лагер 4.

120 разрешителни са издадени този сезон за К2, като това включва участниците в експедициите и шерпите, без пакистанските височинни водачи, чийто брой е неясен, тъй като те са без пермити. 

Почти в началото на аклиматизацията шерпът на Стефанов падна в река, заради топящите се ледове, но алпинистът му помогна. Докато беше пък в Лагер 2, лавина се спусна и затрупа частично палатката. Преди атаката Стефанов сподели, че е със силна кашлица заради разредения въздух на голяма надморска височина. 

Миналата година Стефан Стефанов изкачи Еверест, а на 15 май тази година покори и третия най-висок връх на планетата Канчендзьонга.