Стево Пендаровски: Със Сърбия нямаме проблеми, а имаме общи цели

Той засегна и срещата с президента на Франция Еманюел Макрон по време на Парижкия мирен форум

Актуални новини
12:26 - 23 Ноември 2019
1873
Стево Пендаровски: Със Сърбия нямаме проблеми, а имаме общи цели

Скопие и Белград са съседи, ние сме свързани от институции, бизнес, културни и семейни връзки и традиции, каза президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от македонското издание ”Слободен печат“ и сръбския вестник ”Политика“.

„Нямаме открити проблеми помежду си и имаме общи цели и грижи, които са да изградим общество, в което нашите граждани да имат добро качество на живот и в което младите хора няма да се изнасят (в чужбина), а ще получават шанс да успеят у дома“, каза Пендаровски.

Той засегна и срещата с президента на Франция Еманюел Макрон по време на Парижкия мирен форум. Пендаровски повтори съобщенията на Франция, че иска да види Северна Македония като част от европейското семейство.

„Във френската столица участвах в Парижкия мирен форум, по време на който се срещнах с Еманюел Макрон. Тази среща беше от голямо значение за страната ни. Франция е страна, която е демокрация в продължение на два и половина века, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, основател на НАТО, член на Г-7, със силна икономика и страна-основател на Европейския съюз и една от най-големите сили в него“, каза президентът.

„Разговорът с президента Макрон беше динамичен и отлична възможност да представим нашите аргументи за членство в ЕС, подчертавайки, че европейската интеграция е нашата стратегическа цел и че сме готови за преговори и с модифицирана методология за разширението на ЕС. Президентът Макрон ме увери, че Франция би искала да ни приеме като част от ЕС, но той също ми обясни позицията им относно методологията и реформата на преговорите и че няма намерение да ни принуждава (да намерим) алтернатива на нашето членство в ЕС, а да подобри процеса“, каза още държавният глава.

„Той изрази готовността си да посети Северна Македония през първата половина на 2020 г. и да обясни на нашите граждани какви са неговите възгледи, тоест функционалното подобряване на процеса на присъединяване, а не само формалностите. От нас зависи да продължим с реформите, да измислим нова методология за провеждане на предприсъединителните преговори и се надявам скоро да получим положителни новини за нашата европейска интеграция“, обясни Пендаровски.