Стоичков: Този кучи син Жоел Киню ни уби

Топ
19:27 - 09 Септември 2024
2040
Стоичков: Този кучи син Жоел Киню ни уби

Легендата на българския футбол Христо Стоичков даде интервю за "Франс футбол", в което говори по много теми. Колегите от Франция дебело подчертават, че е неоткриваем, че има "вълшебен ляв крак" и че тази година празнува тридесетата годишнина от спечелването на "Златната топка".

"Човекът е колкото цялостен, толкова и неуловим. Да го хванем за интервюто, отне девет месеца. Базиран в Малага в Испания, 58-годишният Стоичков пътува между андалуския град, Маями, Барселона и София. Именно в българската столица, сцена на първите му бойни подвизи, той ни прие в своя музей, един от малкото, посветени на футболна легенда, заедно с тези на Пеле в Сантос, Диего Марадона в Буенос Айрес и Кристиано Роналдо във Фуншал", разказва френският екип.

По-нататък в интервюто става ясно, че Камата още не може да прости грешките на съдиите по време на полуфиналния мач между България и Италия на Световното първенство в Съединените американски щати през 1994 година. Той дори си позволи да нагруби в свой стил французина и главен рефер на двубоя Жоел Кинкю, който лиши цялата нация от голямата мечта да играем финал с Бразилия. 

Носителят на "Златната топка" коментира: "Този кучи син Жоел Киню ни уби. Как може да не е видял ръката на Алесандро Костакурта и да не свири дузпа в наша полза? Никога няма да му го простя". Полуфиналът, игран на 13 юли 1994 година на стадион "Джайънтс" в Ийст Ръдърфорд, щата Ню Джърси, завърши с победа за италианците с 2:1.

Четвъртото място на Световното първенство в САЩ остава най-големият успех в историята на националния отбор, който завоюва бронзовите медали след загуба от Швеция в малкия финал на турнира. Медалът на Ицо може да види всеки, който реши да посети "Залата на славата" в София.