Стойчо Стойчев: Да не изключваме опцията за кабинет с мандата на ДПС

Няма как да очакваме това НС да роди мнозинство, което да преследва общи приоритети, посочи политологът

Новини
08:35 - 27 Юни 2024
1983
Стойчо Стойчев: Да не изключваме опцията за кабинет с мандата на ДПС

Журналистът Емилия Милчева е на мнение, че правителство с втори мандат не ѝ се вижда вероятно: „Подкрепата на „Величие” ми се вижда най-безопасна. Те са поливалентни в момента, флуидни, затова могат да подкрепят мандат на ГЕРБ.”

ГЕРБ все пак ще се нагърби да изпълни ролята си на първа политическа сила, но предстои да се види каква подкрепа ще срещне този кабинет в ситуация, в която всички партии, с изключение на „Продължаваме промяната”-„Демократична България”, които казаха, че биха подкрепили експертен кабинет. Това заяви в ефира на Нова телевизия журналистът Емилия Милчева.

Според нея невлизането ни в еврозоната е плод на политическата нестабилност:

„Любопитно е защо никой не повдига тази тема, дори в предизборната кампания.”

Политологът доц. Стойчо Стойчев подчерта: „Имаме заявка за обща работа между ГЕРБ и ДПС, както и категорична опозиция на ПП-ДБ. Няма как да очакваме това НС да роди мнозинство, което да преследва общи приоритети. Не вярвам ГЕРБ и ДПС да подкрепят трети мандат на „Има такъв народ”, ако ИТН не са подкрепили първите два.

„Вероятно има 10 дена до връщането на първия мандат, като ГЕРБ може да излязат с програма, за която „Величие” да кажат, че им харесва и да подкрепят такова правителство”, каза още той.

„Никой нищо не каза за втория мандат. Нека не изключваме опцията за правителство с мандата на ДПС”,

категоричен е Стойчев.

Милчева е на мнение, че правителство с втори мандат не ѝ се вижда вероятно: „Подкрепата на „Величие” ми се вижда най-безопасна. Те са поливалентни в момента, флуидни, затова могат да подкрепят мандат на ГЕРБ.”

„Има силен натиск от ДПС за съставяне на правителство, в което да влязат конкретни лица. Делян Пеевски като лидер на партията действа агресивно и настъпателно”, допълни тя.