Стойка Кръстева: Предпочитам дете, отколкото злато в Париж

Спорт
14:51 - 15 Август 2021
6999
Стойка Кръстева: Предпочитам дете, отколкото злато в Париж

Стойка Кръстева спечели по изключителен начин златен олимпийски медал в боксовия турнир. Тя преодоля пет съпернички. Според преценката на специалисти е показала изключително разнообразен и красив стил.

35-годишната добричлийка е 2-кратна европейска шампионка. Тя има два сребърни медала от световни първенства.

"Не успях да си почина. Всичко е много натоварено и на бързи обороти след завръщането. Не съм спала с медала даже и първата вечер. Ценя го. Щастлива съм, но не спя с него", каза тя.

"Още от самото тръгване си казахме, че няма да е лесно, но това е нашето състезание. Знаехме, че можем и ще го направим. Повярвахме, че сме шампиони, още преди самата олимпиада благодарение на тренировките. Тръгнахме с тази нагласа. Не искахме да се ангажираме с обещания, а да отидем и да си свършим работата.

Това беше моментът да покажем на хората колко красив спорт е боксът. Какво сме работили през годините. Какво можем. Всичко е отработено милион пъти по време на тренировки", призна боксьорката.

"Веднъж тренирах цяло лято. Трябваше да ходя на световно първенство. Отидох във федерацията, за да заявим участие. Те казаха: "Няма проблем, само да видим документите. А, ми то вчера е започнало", добавиха след малко. Затова направих едно обобщение, че сега спортът е по-добре и държавата се грижи по-добре за спортистите", спомни си Стойка пред "България днес".

"За моята дълга, 21-годишна състезателна кариера мога да кажа, че сега спортистите на база на стадиони, зали и съоръжения имат перфектните условия къде да тренират, за да се постигнат тези резултати. В началото тренирах в Добрич. Когато навън спре да вали, ние вътре в залата местихме кофите, за да се оттича водата.

Преди тренировка се топлехме на калориферче, за да не ни измръзнат пръстите и да започнем загрявка. Мога да дам ред други примери. Исках да кажа на хората, че имат подходящите условия благодарение на това правителство. Аз съм спортист на Република България. Имам право на свободно изразяване на словото. Ако на някой не му харесва, да дойде и да направи повече. За мен е важно да се правят нови съоръжения и да има условия, за да работят клубовете, а състезателите да показват резултати. Не искам нещата да се превръщат в политически манипулации. Говоря като гражданин и спортист, а не като политически член", каза Кръстева.

"Готова съм да имам дете от мига, в който срещнах човека до себе си. Господ си знае работата кога ще дойде. Със сигурност бебето ще е приоритет пред Игрите в Париж", категорична е Стойка Кръстева.