Столичани към бъдещия кмет: Изчистете града от мръсните телефонни кабини!

Уличните апарати от 90-те не работят, превърнаха се в кофи за боклук, сеещи зарази

Новини
21:30 - 10 Септември 2019
3636
Столичани към бъдещия кмет: Изчистете града от мръсните телефонни кабини!

Старите телефонните кабинки по улиците на София, монтирани още през 90-те, са се превърнали в мърляви кофи за боклук, показа проверка на Lupa.bg. Макар че отдавна нито една от тях не работи, ръждясалите железа, боядисани в оранжево, олепени с мръсни стари хартии, „красят” центъра на столицата и сеят зарази, гневят се хиляди жители на града. „Махнете тези грозни и ненужни бараки от центъра на столицата”, обърнаха се граждани към бъдещия кмет на София в социалните мрежи.

Монтирани през 90-те почти навсякъде из града, уличните телефони бяха удобство, още преди джиесемите да навлязат плътно в бита. Кабинките работеха с жетони и бяха масово използвани, когато не всеки носеше мобилен телефон в джоба.

Един по един обаче, апаратите излязоха от строя и станаха жертва на улични вандали. Поне преди 2 десетилетия, кабинките се превърнаха в грозни инсталации - с висящи и откъснати слушалки, целите омазани в разлята бира и кафе и затрупани от боклуци, които „гражданите” изхвърлят поради липса на кошчета. За беда, повечето спирки на трамваи и рейсови си имат по една кабинка, която съсипва пейзажа. На някои места кабините са изкоренени и бутнати на земята, което добавя привкус на гето по кварталите.  

„Уличните телефони са просто сметища, на които чакащите по спирките да си изхвърлят боклуците. Тези грозилища трябва по-бързо да бъдат махнати от улиците на града”, призовават живеещи на „Солунска”.

Граждани припомнят, че в градове като Лондон телефонните кабинки са част от колорита на града, но апаратите са в изрядно състояние - чисти, красиви и отгоре на всичкото...работят.