Столичани ликуват: Метрото завива към “Студентски град” с 5 нови станции

В момента се строи разширението и на третата линия

Общество
20:00 - 29 Юли 2024
3104
Столичани ликуват: Метрото завива към “Студентски град” с 5 нови станции

Метрото ще има пет нови спирки между “Витоша” и “Студентски град”. Това предвижда обществената поръчка за изготвяне на идеен проект за продължаване на втората линия.

Планът е за 5 метростанции по трасето през кварталите “Кръстова вада-запад” и “Витоша”, чиято дължина ще е 5 км, като целият участък ще е подземен.

Първата нова спирка след “Витоша” ще е на кръстовището на бул. “Черни връх” и ул. “Димитър Манчев”. Втората ще е между улиците “Проф. Васил Арнаудов” и “Стефан Савов”. След това метрото ще спира на кръстовището на бул. “Симеоновско шосе” и ул. “Проф. д-р Ив. Странски”. Тук по задание трябва да се направи и подземен паркинг на най-малко две нива. Четвъртата нова станция ще е на бул. “Акад. Ст. Младенов” и ул. “Проф. Ат. Иширков” при НСА. Последната пък ще е на кръстовището на “Акад. Ст. Младенов” при ул. “8 декември” и ул. “Д-р Йордан Йосифов”.

В проекта трябва да бъде предвидена и шахта за отклонение на линията към “Симеоново”, която да е с маршрут от Бизнес парка до ИКЕА на околовръстното.

Предварителният проект на подробния устройствен план за продължението на метрото предвиждаше 3 спирки.

С поръчката се търси кой да проектира трасето и станциите срещу 1,9 млн. лв. Избраният кандидат ще работи върху заданието година и половина. После ще има търг за строителство, а докато текат процедурите, ще се търси финансиране.

В момента се строи разширението на третата линия през кварталите “Гео Милев” и “Слатина” до “Цариградско шосе” и Окръжна болница. То е с дължина 6 км и ще има 6 метростанции. Очаква се участъкът през “Слатина” да е готов през втората половина на 2026 г.

Продължава работата и по разширението на третата линия - под бул. “Вл. Вазов”. Миналата година започна строителството и на станцията между “Обеля” и “Сливница”. Тя ще качи още 12 хил. пътници на ден и ще прави връзка с нова жп гара и с автогара по три направления - към Сливница и Драгоман; към Кюстендил; към Костинброд, Божурище и Банкя.

В плановете на общината е да разшири с две спирки и участъка “Царица Йоанна” след съществуващата метростанция “Люлин”, която ще достигне до западната дъга на околовръстния път и ще подобри значително транспорта в микрорайоните 2 и 3. Новите две станции ще качат още 32 хил. пътници на метрото, а отсечката ще е дълга 2 км. Булевард “Царица Йоанна” пък ще бъде разширен и ще бъдат изградени нови тротоари и велоалея.