Столипиново готви бунт срещу ваксините

Общество
17:30 - 03 Май 2021
7081
Столипиново готви бунт срещу ваксините

Жителите на пловдивския квартал „Столипиново” се готвят да отблъснат със сила всеки опит да бъдат ваксинирани. Смуглите ни съграждани са настроени отрицателно към ваксинацията срещу COVID-19. След случаите на тежки нежелани реакции при препарата на „Астра Зенека”, те са притеснени и масово отказват да се имунизират. Страхът им е не само от Оксфордската, но и от останалите разрешени за употреба ваксини.

Очаква се мобилни екипи ще влязат в ромските квартали в цялата страна, за да имунизират на място живеещите там. Ще се използва ваксината на „Янсен”, която ще се прилага без ограничения. Особеността на новия препарат е, че е еднодозов. По тази причина той ще се използва за по-труднодостъпни групи, в които се налага по-бърза ваксинация, като например - ромското население и туристическата индустрия, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Хората се страхуват. И по-младите, и по-възрастните са против имунизацията”, съобщи пред колегите от "Трафик Нюз" Асен Карагьозов, бивш общински съветник и председател на фондация „Рома”.  Според него е необходимо да се направи кампания сред ромската общност, за да се информират хората и да им се обяснят предимствата.

„Не съм чул да има създадена организация за имунизация в квартала. Все още никой не се е свързал с мен”, посочи Карагьозов.

"Само да опитат да ме боцнат, ще ги боцна с теслата", заканва се Асен Воденичаров, 66-годишен жител на гетото, който е в приоритетната за ваксинация група.

Същевременно в РЗИ – Пловдив вече са постъпили списъци от туристическия бранш с желаещи да получат от препарата на „Янсен”.