Столтенберг: Европа да не се дистанцира от САЩ

Берлин не трябва да забравя решаващата роля на Вашингтон за обединението на Европа и Германия

Свят
15:21 - 07 Ноември 2019
1247
Столтенберг: Европа да не се дистанцира от САЩ

Берлин не трябва да забравя решаващата роля на Вашингтон за обединението на Европа и Германия след Студената война, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след като германският външен министър нарече обединението "подарък от Европа", съобщава "Ройтерс".

"Обединението на Германия и Европа би било невъзможно без гаранцията за сигурност от Съединените щати", обяснява ръководителят на НАТО.

"Всеки опит за дистанциране на Европа от САЩ не само ще отслаби трансатлантическия алианс, но и рискува да раздели самата Европа", допълва той на събитие по случай 30-годишнината от падането на Берлинската стена.

В статия, публикувана в 26 европейски държави миналия уикенд, германският външен министър Хайко Маас категорично пропуска да оцени заслуга на САЩ за победа над СССР и сигурността, която позволява на ЕС да се развива.

Повтаряйки по-ранните си коментари за това, което той вижда като ненадеждност на САЩ при Тръмп, Маас призова ЕС да се обедини като сила, която да отстоява континента.

Но Столтенберг предупреди, че макар да подкрепя усилията за интегриране на отбраната в ЕС, блокът, който Великобритания иска да напусне, не е заместител на САЩ, най-голямата военна сила в света.

"Европейският съюз не може да защити Европа", коментира генералният секретар на НАТО.

Той също така призовава Европа и САЩ да работят заедно, за да отговорят на нарастващата военна мощ на Китай.

Столтенберг отбелязва рязкото увеличение на китайския флот и на неговия инвентар от ракети, които ще нарушат договорите за контрол на оръжията от времето на Студената война.