Столтенберг: НАТО увеличава запасите от боеприпаси

Вашингтон има за цел да повиши целта си за месечно производство на артилерийски снаряди

ЕС
15:37 - 13 Февруари 2023
1395
Столтенберг: НАТО увеличава запасите от боеприпаси

НАТО планира да увеличи запасите си от боеприпаси, които се изчерпват заради войната в Украйна, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред репортери, цитиран от Ройтерс.

"Войната в Украйна поглъща огромно количество боеприпаси. Това поставя нашите отбранителни индустрии под напрежение. Така че трябва да увеличим производството и да инвестираме в производствените си мощности", каза Столтенберг.

"НАТО щв бъде до Украйна толкова дълго, колкото трябва", каза още той.

Дори преди руската инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година много страни от НАТО не успяваха да изпълнят целите на Алианса за запаси от боеприпаси, тъй като лидерите им смятаха, че войните на изтощение с широкомащабни артилерийски битки са част от миналото.

Но скоростта на доставките за Украйна, където войските на Киев изстрелват до 10 000 артилерийски снаряда дневно, изтощи западните запаси и разкри пробиви в ефективността, скоростта и работната сила на веригите за доставки.

"Ако Европа трябваше да се бие с Русия, някои страни щяха останат без боеприпаси за дни", каза европейски дипломат пред Ройтерс.

НАТО завърши извънредно проучване на оставащите запаси от боеприпаси, каза представител на блока пред Ройтерс, пожелал анонимност.

"Тези цели на НАТО (за наличие на боеприпаси), които си поставихме и всеки съюзник има конкретна цел, не бяха изпълнени в по-голямата си част (преди войната в Украйна)", каза служителят.

Сега запасите намаляват още повече поради конфликта в Украйна, което принуждава НАТО да повиши целевите нива за запасите от боеприпаси на своите членове, каза източникът.

Точно колко снаряда са останали в западните военни складове е строго секретно. Същото важи и за целите на НАТО за натрупване на запаси, които са специфични за всяка държава-членка и са една от най-добре пазените тайни на Алианса.

Най-общо казано, НАТО възлага на всеки съюзник определени наличности, които Алиансът може да използва в случай на конфликт.

Това може например да означава, че определен съюзник може да трябва да има една бронирана дивизия - около 10 000 до 30 000 войници - напълно оборудвани и готови с боеприпаси, способни да се бият при определено ниво на интензивност за определен период от време.

Отчитайки всички тези условия, страната ще трябва да осигури определено количество боеприпаси, танкове, гаубици и каквото още може да е необходимо, за да изпълни изискванията на НАТО.

Само на Германия не й достигаха 20 милиарда евро, за да постигне целта на НАТО преди инвазията, според източник от отбраната.

Служителят на НАТО каза, че най-големият недостиг се наблюдава при решаващи изхода на битките боеприпаси, вариращи от 155 мм снаряди, използвани в гаубици, до ракети HIMARS и боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана като IRIS-T, "Пейтриът" и "Гепард", всички в активна употреба от украинските войски.

Решения относно повишените изисквания за запаси се очакват, когато лидерите на НАТО се срещнат на срещата на върха в Литва в средата на юли.

Войната също хвърли светлина върху липсата на промишлен капацитет, необходим за бързо увеличаване на производството, след като десетилетия на намаляващи държавни поръчки доведоха до изчезването на много производствени линии.

Министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят въпроса в Брюксел във вторник и сряда, преди десетки западни лидери да се съберат на Мюнхенската конференция по сигурността, на фона на първата годишнина от руското военно нахлуване в Украйна.

Съединените щати и Франция започнаха да оказват натиск върху отбранителните компании да увеличат производството

Вашингтон има за цел да повиши целта си за месечно производство на артилерийски снаряди до 90 000 от 14 400 преди войната, съобщи Ню Йорк таймс на 24 януари.

Като най-големият военен донор на Украйна, Съединените щати са предоставили оръжия на стойност около 30 милиарда долара на Киев от началото на войната, включително повече от един милион 155-милиметрови снаряди, според Държавния департамент и Пентагона.